Umjetnica Marina Abramović autorica je plakata za 50. regatu Barcolana koja će se u oktobru održati u Tršćanskom zaljevu, a dizajn plakata, na kojem sama umjetnica drži bijelu zastavu s natpisom „Svi smo na istom brodu“ (We're all in the same boat), razbjesnio je italijanske desničare.

Italijanska desnica „pročitala“ je plakat Marine Abramović kao „političku propagandu“, a naročito oštro je reagovao zamjenik gradonačelnika Trsta Paolo Polidori, pripadnik ultradesničarske stranke Liga, koji je na Facebooku ocijenio da je „neprihvatljivo, ružno i nemoralno praviti političku propagandu od Barcolane, događaja koji pripada čitavom gradu“.

Polidori je, prema navodima Art Newspapera, uporedio dizajn umjetnice sa slikama kineskog komunističkog lidera Mao Cetunga.

Regata Barcolana, čija je tradicija duga gotovo pola vijeka i jedna je od najvažnijih manifestacija te vrste na svijetu, svake godine angažuje nekog svjetski poznatog umjetnika ili umjetnicu da dizajnira plakat. Dizajn Marine Abramović za ovogodišnje izdanje Barcolane trebao je poslati univerzalnu poruku o zaštiti životne okoline.

No, prema ocjeni desnice, plakat je implicitna kritika lidera Lige i ministra vanjskih poslova Mattea Salvinija te njegove nedavne kontroverzne odluke da zatvori italijanske luke za brodove s migrantima. Gradonačelnik Polidori je zatražio da plakat 50. Barcolane bude uklonjen, te zaprijetio povlačenjem 30.000 eura donacije iz gradskog budžeta za ovu manifestaciju, a izjavio je i da taj „užasan i pogrešan politički rad neće biti prisutan na teritoriji Trsta“.

Organizatori Barcolane su, ipak, poručili da plakat Marine Abramović neće cenzurisati i da će biti korišten za nacionalni i međunarodni marketing ovogodišnje, jubilarne regate.