Foto: Vanja Čerimagić

U koncertnoj sali “Cvjetko Rihtman” u Sarajevu sinoć je održan drugi koncert projekta “Večeri kamerne muzike”. Na koncertu su nastupile pijanistkinja Julia Gubaidulina i gudački kvartet “SA Sinfonietta” u sastavu violinistkinje Tamara Arsovski i Alma Dizdar, violistkinja Aida Deljkić i violončelistkinja Belma Alić.

Program koncerta je uključivao dva izuzetna djela klasične muzike: Sonatu za violončelo i klavir u g-molu, op. 19 Sergeja Rahmanjinova i Klavirski kvintet u g-molu, op. 57 Dmitrija Šostakoviča.

Prije početka koncerta, Gubaidulina i Alić su izvođenjem pjesme “Ovdje je lijepo” Sergeja Rahmanjinova, pozdravile publiku i najavile program.

U prvom dijelu koncerta, publika je bila svjedok izvanredne interpretacije Rahmanjinovljeve Sonate, remek-djela koje je ovaj ruski majstor komponovao 1901. godine. Kompozicija, s četiri stava, otvara se lirskom i melanholičnom temom na violončelu, a zatim se postupno razvija u dramatične i ekspresivne dijelove. Finalni stav nosi snažan završetak s živopisnim temama i virtuoznim izazovima za oba izvođača. Rahmanjinov je u ovoj Sonati uspješno prenio svoj prepoznatljivi stil, prožet dubokim emocijama, bogatim harmonijama i virtuoznim tehničkim zahtjevima, istražujući širok spektar emocionalnih stanja.

Koncert je nastavljen izvedbom Šostakovičevog Klavirskog kvinteta u g-molu, op. 57. Ova duboko emotivna kompozicija, stvorena 1940. godine, nosi karakterističan pečat Šostakovičevog stila s elementima ekspresionizma i mračne atmosfere. Kvintet, napisan za klavir i gudački kvartet, majstorski koristi ove instrumente kako bi prenio emocije od patosa do ironije. Sa svojih pet stavova, ovaj klavirski kvintet često se opisuje kao introspektivan i duboko ličan, odražavajući teške trenutke kroz koje je Šostakovič prolazio u to vrijeme, uz izražavanje složenih emocija kroz muziku.

Za bis je izveden Šostakovičev Allegretto i time je oduševljenje publike dostiglo vrhunac.

Organizaciju koncerta omogućila je podrška Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, Skupštine Kantona Sarajevo, Muzičke akademije u Sarajevu i Srednje muzičke škole Sarajevo.