Tradicionalni Novogodišnji koncert „Sarajevo Big Band i prijatelji“ ove će godine biti posvećen stvaralaštvu Kemala Montena, a održat će se u velikoj dvorani sarajevskog BKC-a, 28. decembra, s početkom u 20.00 sati.

Sarajevo Big Band će na ovaj način dati svoj prilog očuvanju domaćeg stvaralaštva i podsjetiti na veliki stvaralački opus Kemala Montena koji je svojim pjesmama ostavio neizbrisiv trag na bosanskohercegovačkoj muzičkoj sceni kao pjevač, kantautor i šansonjer.

Publika će imati priliku uživati u nezaboravnim pjesmama koje će biti izvedene u autorskim aranžmanima Ranka Rihtmana, pisanim specijalno za prepoznatljiv i osebujan zvuk Sarajevo Big Banda, kao i u nastupu i neponovljivoj interpretaciji vrhunskih vokalnih solista.

Uz stalnu postavu banda, koja broji 25 muzičara, kompozicije Kemala Montena će interpretirati poznati bh. umjetnici: Boško Jović (gitara), Damir Imamović, Renata Kurtalić, Jasna Gospić Sparavalo, Nermin Puškar, Dino Šaran, Zlatan Fazlić-Fazla i Alen Lemešević.

Cijeli koncert će se odvijati pod dirigentskom palicom maestra Ranka Rihtmana.

Ulaznice se mogu rezervisati putem broja telefona 063/505-000 i kupiti na prodajnom mjestu Artikulacija u BKC-u.

Orkestarsko tijelo Sarajevo Big Banda, odnosno Sarajevski veliki jazz orkestar je nastao prije devet godina na inicijativu nekolicine profesionalnih muzičara iz Sarajeva kao neprofitna kulturna nezavisna organizacija i u tom  periodu je realizirao niz različitih akcija, koncerata i nastupa. Veliki jazz orkestri  su jedna od tradicija muzike XX stoljeća, predstavljaju kompleksna muzička tijela koja okupljaju različite muzičare, aranžere, kompozitore i dirigente, te vokalne soliste i gostujuće instrumentaliste. Danas, ovakvi orkestri djeluju uglavnom, ili kao umjetnička tijela pri nacionalnim RTV centrima po svijetu, ili kao nezavisne organizacije uz pomoć različitih kulturnih fondova.

Sarajevo Big Band je u ovih nekoliko godina vrijednog rada okupio 30-ak vrhunskih muzičara koji sviraju različite instrumente, a koji traže od njih vrhunsko umijeće. Sastaviti sekcije truba/krilnica, saksofona/klarineta/flauta i trombona, te klaviriste/klavijaturiste, bas gitariste/kontrabasiste, gitariste i bubnjara je već organizaciono izvanredno težak poduhvat. Opće je mišljnje u jazzu da je big band najteža disiplina za sviranje, jer se muzički mora uklopiti veliki broj muzičara u cjelinu koja će zvučati kompaktno, s puno ritmičkog poticaja i sa solistima pred kojima su uvijek izvanredno teški zadaci. Želja Sarajevo Big Banda je da nastavi tradiciju velikih orkestara koji su postojali u historiji tog muzičkog žanra od Duke Ellingtona i Count Basiea do Woody Hermana i drugih, ali isto tako i velikih jazz orkestara koji su djelovali u našoj sredini od onih koji su nakon Drugog svjetskog rata postojali pri KUD-ovima i bili iznimno popularni poput Sarajevskog plesnog orkestra (SPO), pa sve do profesionalnog  Plesnog orkestra Radio Sarajeva/RTV Sarajeva/RTV BiH, kasnije Big Banda BHRT-a koji je tokom i poslije ovog rata prestao, nažalost, da postoji, ali isto tako i da se mladim muzičarima pruži mogućnost da se isprobaju u jednoj muzičkoj disciplini, iznimno teškoj i zahtjevnoj, koja se mora dugo učiti i savladavati, a za što ranije nisu imali priliku u našoj sredini.

Stalni dirigent Sarajevo Big Banda je Ranko Rihtman koji je svojim dolaskom i učešćem u radu Big Banda napravio veliki iskorak u načinu rada i podizanju kvaliteta muziciranja u orkestru. Njegov veliki doprinos je i u izuzetno važnom segmentu, kad je u pitanju kvalitetan rad i djelovanje orkestra, a to je pisanje aranžmana za Sarajevo Big Band.

Kompozitor, pijanist, dirigent i aranžer za Big Band, kamerni i simfonijski orkestar, Ranko Rihtman diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, Odsjek za etnomuzikologiju i dirigovanje. Tokom 1982. i 1983. godine pohađa Berklee Colledge of Music, Boston USA gdje se usavršava na Odsjeku za profesionalno aranžiranje u klasi prof. H. Pomeroya.

Godine 1981. učestvuje na Eurosongu kao aranžer i dirigent. Bio je dugogodišnji član sarajevske grupe „Indexi“. Sarađivao je s mnogim ansamblima klasične, pop i rock muzike (Sarajevska filharmonija, Orkestar Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, Simfonijski orkestar RTV Slovenija, Hor i orkestar „Glinka“ St. Petersbourgh, rock grupa Bijelo Dugme itd.). Od 1974. do 1992. godine radi kao dirigent Plesnog orkestra RTV BiH (RTV Sarajevo).

Na polju jazz muzike ostvario je značajnu saradnju kao aranžer i dirigent s mnogim istaknutim jazz umjetnicima, među kojima su: Duško Gojković, Gianni Basso, Bora Roković, Ladisla Fidri, Stjepko Gut, jazz orkestar Češkog radija, itd.

Piše muziku za film, TV, pozorište („Savršeni krug“ Ademira Kenovića, „Miris dunja“ Mirze Idrizovića, „Jasmina“ N. Begovića, pozorišne predstave Woyzek, Hamlet i dr., TV seriju i film „Moj brat Aleksa“, itd.)

Od 1992. do 2015. živi u Izraelu, gdje je nastavio s muzičkim stvaranjem. Po narudžbi izraelskog radija, a u saradnji s piscem i scenaristom Đ. Lebovićem, napisao je kompoziciju „Jugoslavija u četiri stava“ koja je izvedena na festivalu ozbiljne muzike u Kfar Blumu. Radio je kao profesor jazz harmonije, aranžiranja i klavira na „Hed“ koledžu za savremenu muziku u Tel Avivu (odnedavno dio „Ono-Academic College“) gdje je ujedno obavljao funkciju savjetnika za akademska pitanja. Djelovao je i kao dirigent profesionalnog Big banda pri istom koledžu za koji je radio i kao stalni aranžer.

Od 2015. živi u Poreču u Hrvatskoj. Profesionalno djelovanje je nastavljeno kroz saradnju s Muzičkom akademijom u Sarajevu, gdje je u školskoj godini 2016/17. predavao jazz harmoniju, a povremeno se pojavljuje i na hrvatskoj muzičkoj sceni kao aranžer (jubilarni koncert Oliverovih 70 godina, muzička emisija na HRT-u „A strana“).

Koncert se organizuje u koprodukciji između JU Bosanski kulturni centar KS i Sarajevo Big Banda. Pokrovitelji su Grad Sarajevo i Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo.