Maestro Zubin Mehta će ponovo dirigovati Sarajevskom filharmonijom 13. jula 2024. godine u sklopu posebnog koncerta simbolično nazvanog “Sad je drugačije”, što duboko odražava transformaciju grada i njegove umjetničke scene od vremena kada je Mehta posljednji put stao pred orkestar u razrušenoj Vijećnici prije tri decenije.

Na koncertu 13. jula, kao solistica će nastupiti Violeta Smailović Huart, a tom prilikom bit će izvedena djela Čajkovskog – Violinski koncert i Peta simfonija.

Vedran Tuce, direktor Sarajevske filharmonije, otkrio je da je planiranje ovog izuzetnog događaja započelo prije godinu dana. Projekat je osmišljen kao sastavni dio obilježavanja stote koncertne sezone filharmonije. Tuce se prisjetio 19. juna 1994. kao jednog od najtragičnijih dana u historiji grada, naglašavajući izuzetnu hrabrost maestra koji je tada došao u Sarajevo usred granatiranja, uzbuna i snajpera.

Tuce je podsjetio da je taj neustrašivi dirigent dirigovao koncertom u potpuno razrušenoj Vijećnici i predvodio izvedbu “Requiema”. Ova epizoda iz prošlosti postala je simbol hrabrosti i otpora, te će se prisjećanje na taj događaj dodatno obogatiti kroz novi nastup maestra.

Uz Sarajevsku filharmoniju i hor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, kao solisti su nastupili: Cecilia Gasdia (sopran), Ildiko Kolmosi (alt), Jose Carreras (tenor) i Ruggero Raimondi (bas).

Svi smo potpuno poraženi ovim što vidimo. Nadamo se da će se nakon našeg odlaska desiti nešto što će uvjeriti nekoga da zaustavi ovo ludilo. Možda ćemo doći jednog dana da izvedemo Mahlerovu Drugu simfoniju – Uskrsnuće“, rekao je maestro Mehta te ratne 1994. godine, dok je stajao u ruševinama Vijećnice.