Maral Yazarloo-Pattrick je iranska motoristkinja koja se 2017. iz Indije uputila na put oko svijeta na motoru kako bi doprinijela borbi za veću slobodu žena u Iranu. U 17 mjeseci, Maral je proputovala 64 države i sedam kontinenata, čime želi ohrabriti žene Irana da se odvaže učiniti isto, ukoliko je vožnja motorom ono što žele.

U Iranu je ženama zabranjeno voziti motor u javnosti, što je regulisano zakonima o „pristojnosti“, a Maral je u julu postala prva Iranka koja je ušla u ovu zemlju na motoru bez da je uhapšena. „Mislim da zabrana ženama da voze motor nije pravedna, a što je još zanimljivije, strankinje mogu ući u Iran na motoru i bez problema iz nje i izaći na motoru. Zašto to ne bi moglo biti isto i za Iranke?“, pita se Maral.

„Cilj mi je podržati Iranke koje uživaju voziti motor. Željela bih da su u mogućnosti iskusiti radost vožnje motorom. Vožnja daje osjećaj slobode“, izjavila je za BBC koji ju je uvrstio na svoju godišnju listu 100 utjecajnih i inspirativnih žena iz svih krajeva svijeta.

 

Maral ističe da u brojnim muslimanskim zemljama žene mogu slobodno voziti motore i da se vožnja motora nikako ne kosi s islamskim običajima, kao i da u muslimanskim zemljama u koje je putovala, poput Katara i Egipta, nije imala nikakvih problema vozeći se kao žena na motoru.

Osim što je odvažna motoristkinja koja s više od 250.000 pređenih kilometara drži svjetski rekord među ženama u dužini koju je proputovala na motoru, Maral je svestrana ličnost. Tridesetsedmogodišnjakinja se školovala na Univerzitetu Kar u Teheranu gdje je diplomirala poslovni razvoj, a potom je magistrirala na području poslovne administracije i doktorirala na području marketinga na Univerzitetu Pune u Indiji. Marketinška stručnjakinja poznata je i kao modna kreatorka, umjetnica, motivaciona govornica, te aktivistkinja za ljudska prava žena. Živi u Indiji.