Ex-Yu Rock Centar, mjesto gdje se ljubitelji rocka okupljaju i slave bezvremensku evergreen muziku, s ponosom najavljuje svoju predstojeću izložbu “Žene u Ex-Yu Rocku”. Izložba ima za cilj da istakne sjajne i utjecajne žene koje su igrale ključnu ulogu na Ex-Yu rock sceni.

Jasno je da je Ex-Yu rock scena kulturni fenomen s trajnim naslijeđem, ali doprinosi njenih ženskih figura su, nažalost, uglavnom zapostavljeni. Izložba “Žene u Ex-Yu Rocku” upravo nastoji da ispravi ovaj propust i pruži platformu za slavlje i priznanje izuzetnih žena koje su oblikovale pejzaž Ex-Yu rocka. U okviru izložbe, imaćete priliku da vidite dijeliće historije kroz originalne predmete ovih sjajnih žena. Neke od njih su Jadranka Stojaković, Gordana Ivandić, Marina Perazić, Vim Cola, Amila Sulejmanović, Margita Stefanović, Tajči, kao i mnoge druge.

Izložba je namijenjena ljubiteljima muzike, historije, svim ljubiteljima kulture i široj javnosti zainteresiranoj za bogato naslijeđe Ex-Yu rocka. Projekat ima za cilj da inspiriše novu generaciju, pružajući svjež pogled i za iskusne entuzijaste.

Ali, postoji još razloga za slavlje. Osim sjajnih žena, 29. novembra u Ex-Yu Rock Centru slavi se i prvi rođendan Centra! Pridružite se otvorenju u 19.00 sati i uživajte u izložbi, proslavi i programu koji su pripremili organizatori.

“Žene u Ex-Yu Rocku” je prva u seriji izložbi koje se ograniziraju kao dio projekta “Rock for Unity”, koji realiziraju Alicorn, Ex-Yu Rock Society i Eurothink – Centre for European Strategies, uz podršku Evropske Unije, a s ciljem očuvanja i promocije jugoslovenske rock muzike. U okviru projekta, nedavno je objavljena i mobilna igra YoU Rock! koju možete preuzeti preko Google Play i App Storea, a koja vam omogućava da kroz interakciju s muzičkim zvijezdama obnovite svoje poznavanje jugoslovenske rock scene. Izložba je podržana i od strane UN Women i Pop Rock Škole Sarajevo.

Ex-Yu Rock Centar je kulturni centar posvećen očuvanju i promociji raznovrsnog muzičkog naslijeđa ex-jugoslovenske regije. Kroz izložbe, događaje i obrazovne inicijative, Centar teži stvaranju dubljeg razumijevanja i cijenjenja kulturnog bogatstva ovog područja. U planu su brojne uzbudljive aktivnosti i događaji, koje možete pratiti putem web stranice www.ex-yurock.com, kao i profila na društvenim mrežama Facebook i Instagram.

“Želimo upoznati sve ljubitelje ove muzike koji su sve ove godine čuvali vrijedne artefakte i predmete iz tog perioda da će izlaganjem u Ex-Yu Rock Centru ti predmeti na dostojanstven i siguran način biti prezentirani, uz neizostavnu napomenu o donatoru”, poručili su organizatori.