Udruženje “Strings Attached Sinfonietta” najavljuje donatorski koncert ansambla “Cellissimo” koji će se održati u koncertnoj sali sarajevske Muzičke akademije “Cvjetko Rihtman”, 18. maja s početkom u 12 sati.

Projekat “Cellissimo” je već dobro poznat po svom doprinosu unapređenju muzičkog obrazovanja mladih talenata u Bosni i Hercegovini. Ovaj koncert obećava izvanredno muzičko iskustvo, okupljajući talentovane učenike violončela iz: Osnovne muzičke škole “Mladen Pozajić” u Sarajevu, Srednje muzičke škole Sarajevo, Osnovne muzičke škole “Ilidža”, Osnovne muzičke škole Zenica, Srednje muzičke škole Zenica, Osnovne muzičke i baletske škole “Novo Sarajevo” i Osnovne glazbene škole “Ivana pl. Zajca” u Mostaru.

Ansambl “Cellissimo” dobio je priliku da gostuje na dva koncerta u Slovačkoj, u gradovima Senec i Bratislava, te da učestvuje na takmičenju za gudače u maju 2024. godine. Profesor kontrabasa i umjetnički rukovodilac ansambla “Collegium Wartberg”, Jan Krigovsky iz Slovačke, prepoznao je važnost projekta “Cellissimo” i njegovog edukativnog značaja za razvoj violončelizma u Bosni i Hercegovini, te je pozvao ansambl “Cellissimo” da predstavi svoj rad u Slovačkoj.

“Pridružite nam se na donatorskom koncertu kako bismo zajedno podržali ovu generaciju mladih violončelista u njihovoj važnoj misiji kreiranja boljeg društva kroz muziku. Vaša podrška će omogućiti ovim talentovanim mladim muzičarima da putuju u Slovačku, gdje će imati priliku da uče, sviraju koncerte i unaprijede svoj talenat na međunarodnom nivou”, ističu iz ansambla “Cellissimo”.

Ansambl “Cellissimo” čine: Bakir Smajlović, Ada Cucak, Safija Softić, Asja Islambegović, Irfan Bičakčić, Jan Prusac, Mesud Musić, Ahmed Pelidija, Faris Delić, Bor Kapetanović, Ajna Bučo, Emina Taso, Eva Krupalija, Nejra Hrnjić, Naida Huseinagić i Ernest Ovčina.

Potrebna sredstva za putovanje učenika i nastavnika u pratnji, instrumenata i smještaja u Slovačkoj iznose 10.000 KM.

Donacije možete uplatiti na sljedeći način:

Primalac: Udruženje za razvoj muzičke umjetnosti i pedagogije “Strings Attached Sinfonietta”, Skenderija 40, 71 000 Sarajevo
Banka: ASA BANKA d.d. Sarajevo
TRN: 1340011130047748
Svrha uplate: DONACIJA Cellissimo do Slovačke

“Pridružite se i podržite mlade talente koji će sutra stvarati bolji svijet kroz muziku”, poručili su publici iz Udruženja “Strings Attached Sinfonietta”.