Foto: Ivana Roso

U koncertnoj sali “Cvjetko Rihtman” u Sarajevu, ansambl violončelista “Cellissimo” u srijedu, 21. februara, održao je inspirativan koncert. Ovaj talentirani ansambl čine učenici i studenti violončela iz Osnovne muzičke škole “Mladen Pozajić”, Srednje muzičke škole “Sarajevo”, Srednje muzičke škole “Zenica” i Muzičke akademije u Sarajevu.

Na koncertu su nastupili Ajna Bučo, Iman Đipa, Petra Žontar, Naida Huseinagić, Hanad Ekinović, Eva Čalija, Lara Halvadžija i Kanita Mekić, uz pratnju na klaviru Maje Ačkar.

Ansambl je predstavio raznovrstan program koji je obuhvatio kako klasična tako i savremena djela, uključujući djela velikana kao što su Robert Schumann, Fiinf Stucke im Volklon op. 102; Luigi Boccherini, Sonata za violončelo i klavir u A duru G. 6; Johann Christian Bach, Koncert za violončelo i klavir u c molu; Georg Goltermann, Koncert za violončelo i klavir u h molu op. 51; Ludwig van Beethoven, Sonata za klavir i violončelo op. 102, br. 1; Luigi Boccherini, Koncert za violončelo i klavir u B duru G. 482; Dmitri Shostakovich, Valcer br. 2 u c molu za violončelo i ansambl “Cellissimo“. Kao bis, ansambl je izveo Brian Kellyjev “Španjolski ples br. 2”.

Projekat “Cellissimo” podržan je od strane Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo.