Ekonomski procvat Kine i migracije stanovništva iz sela u gradove mnogima u toj zemlji donijeli su bolji životni standard, ali to je i prisililo nove radnike u urbanim sredinama da svoju djecu ostave u rodnom domu u ruralnim područjima, gdje ih umjesto roditelja odgajaju drugi članovi porodice, najčešće bake i djedovi.

U nadi da će na boljim poslovima u gradu zaraditi dovoljno novca za bolji život svoje djece, roditelji odlaze daleko, mnogo rade i rijetko ih posjećuju. Kineski sistem prijave boravka nalaže da se djeca mogu školovati i liječiti isključivo ondje gdje su prijavljena, kao i da se za promjenu mjesta boravka mora platiti, a za roditelje koji u gradovima često žive u radničkim domovima i rade duge smjene život s djecom ondje nije izvodiv, dok uređivanje papirologije predstavlja nemali trošak.

Procjenjuje se da broj djece koja ne odrastaju uz roditelje iz ovog razloga u Kini doseže 61 milion, a organizacije koje se bave zaštitom prava djece ističu da mnogi među njima pate od emocionalnih trauma, depresije i tjeskobe. Kršćanska nevladina organizacija CCI navodi kako će jedna trećina od ovog broja završiti u polju kriminala, dok će ih isto toliko trebati pomoć institucija za mentalno zdravlje.

Kevin Frayer, fotoreporter Getty Images za područje Kine, fotografisao je četvoro djece u porodici Luo, starosti između pet i jedanaest godina, koja žive s djedom i bakom u Anshunu. Frayer je djecu fotografisao u školi, u igri, na porodičnoj farmi, kako bi nam predočio njihovu svakodnevicu. Njegove fotografije pogledajte u fotogaleriji.