Samo 25 posto ovogodišnjih nominovanih za nagradu Američke filmske akademije u neglumačkim kategorijama čine žene, a među nominovanima za najbolju režiju žena uopšte nema, piše Guardian, pozivajući se na podatke istraživanja koje je proveo Women's Media Center, organizacija koju su 2005. osnovale Jane Fonda, Robin Morgan i Gloria Steinem.

Osim što čine tek četvrtinu nominovanih za Oscara među ljudima iza kamere, žena ove godine nema niti u kategorijama za najbolju fotografiju, montažu, originalnu filmsku muziku i vizualne efekte. „Nominacija za nagradu Američke filmske akademije može otvoriti vrata. Budući da tri od četiri nominacije u neglumačkim kategorijama odlaze u ruke muškaraca, žene će ponovo ostati bez te vrste potvrde“, istakla je Jane Fonda.

Ovogodišnji procenat je malo bolji od prošlogodišnjih 23 posto, ali nijedan od osam nominovanih za najbolji film nije režirala žena, a manjak žena nominovanih za najbolju režiju upada u oči budući da su neki od filmova rediteljica u prošloj godini po mišljenju mnogih zaslužili da se nađu među nominovanima. Riječ je o filmovima The Rider Chloé Zhao, Leave No Trace Debre Granik, te You Were Never Really Here Lynne Ramsay.

 

U izvještaju WMC se ističe da je ovaj problem prisutan u čitavoj filmskoj industriji, budući da ni za Zlatni globus, za nagrade Američkog udruženja reditelja, te za Bafta nagrade također nisu nominovane rediteljice. Naglašeno je i da Rachel Morrison, koja je 2018. postala prva žena nominovana za Oscara za najbolju fotografiju za film Mudbound ove godine nije nominovana za rad na filmu Black Panther, premda je isti film nominovan u sedam drugih kategorija.

„Otkad je Women's Media Center 2006. počeo brojati žene nominovane u neglumačkim kategorijama za nagradu Oscar, ukupan procenat nominovanih žena porastao je sa 18 na 25 posto. Tim tempom, trebat će proći još 50 godina dok žene ne postanu jednako zastupljene u Američkoj filmskoj akademiji. Rukovodeći u industriji se trebaju angažovati i početi zapošljavati više žena, naročito nebjelkinja, ispred i iza kamere“, istakla je Julie Burton, predsjednica WMC.