Već dva kruga ovogodišnjeg Izazova su iza nas, pobjednik prvog je uživao u Berlinu, pobjednica drugog sprema se za Cannes, a vrijeme je da saznamo i ko će biti sretni pobjednik trećeg kruga i u septembru uživati na Venecijskom filmskom festivalu.

Treći krug se održava od danas, 8. maja, do 16. jula 2023. godine, a nagrada je odlazak na prestižni filmski festival u Veneciji, koji će se održati od 30.08. do 09.09.2023. godine, uz plaćene troškove prijevoza, smještaja, kao i mogućnost praćenja projekcija na ovom festivalu.

Pravila ostaju ista kao i do sada. Da biste postali dio ove filmske priče, morate biti punoljetni i pogledati 10 evropskih filmova u kinu, na TV-u, originalnom DVD/Blu Ray ili na nekoj od legalnih online platformi. Nakon što pogledate film, trebate uploadovati fotografiju ekrana, kino platna ili karte za kino na europeanfilmchallenge.eu, te uz hashtag #europeanfilmchallenge podijeliti fotografiju javno na jednoj od društvenih mreža.

Bitno je napomenuti da filmovi moraju trajati duže od 52 minute i biti producirani u zemljama članicama EU, Švicarskoj ili učesnicama MEDIA projekta.

Redovno posjećujte web stranicu (europeanfilmchallenge.eu), FB stranicu (europeanfilmchallengeBIH), TikTok (europeanfilmchallengebih), te instagram (ufrbih), jer tu možete pronaći sve novitete, zanimljivosti, pravila i pojedinosti vezane uz jedinstveni European Film Challenge.

European Film Challenge organizira Udruženje filmskih radnika BiH uz podršku MEDIA fonda (Creative Europe), te Fondacije za kinematografiju i Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, a medijski partneri projekta su RSG i Antena Sarajevo.