I ove godine, drugi put zaredom, u hotelu Courtyard by Marriot u Sarajevu, u organizaciji regionalne poduzetničke mreže Women in Adria BiH, dodijeljene su Nagrade najboljim poduzetnicama u 2023. godini. Ovogodišnje pobjednice iz tri kategorije su: Nasljednica godine Emina TahirovićMarkart, Perspektivna poduzetnica Vesna KrištoDidaktik i Start up poduzetnica Lejla Kraljević Derubis.

Godina sjajnih ženskih poduzetničkih uspjeha

Takmičarski proces odabira pobjednica i ove godine je predvodio petočlani žiri u sastavu: Alma Hadžiabdić, direktorica u Odjelu poslovnog savjetovanja, KPMG Tax&Advisory B-H d.o.o., Ajlin Dizdarević, menadžment konsultantica i savjetnica, istraživačica i poduzetnica u strateškom menadžmentu i poduzetništvu, Amila Pilav Velić, prodekanica za nastavu i profesorica na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, Nedim Čelebić, prodekan i profesor poduzetništva, strateškog menadžmenta i liderstva na Fakultetu ekonomije i biznisa sa Sarajevske škole za nauku i tehnologiju i Nera Monir Divan, doktorantica na interdisciplinarnim rodnim studijama na Univerzitetu u Sarajevu. Imali su dosta posla jer je valjalo odabrati najbolje poduzetnice od 29 nominiranih, prijavljenih za Nagrade najboljim poduzetnicama 2023. godine.

Ivana Matič, osnivačica i direktorica Women in Adria

Regionalna poduzetnička mreža Women in Adria BiH, koja u BiH posluje od polovine prošle godine, i ove je godine omogućila svim ženama poduzetnicama, koje stvaraju sjajne ženske poslovne uspjehe u poduzetništvu, da budu nagrađene za svoj trud i rad. Osnivačica regionalne mreže Women in Adria Ivana Matić iz Zagreba pozdravila je finalistice i poručila:

Svake godine raste broj žena u biznisu i statistike nam govore da je 20% tvrtki i oko 30% obrta u ženskom vlasništvu. Ono na što se mi fokusiramo je rast i razvoj ženskog poduzetništva, jer zapravo je jako žalosno kad vidimo da ženske tvrtke ne mogu konkurirati muškim tvrtkama niti po prihodima, niti po dobiti, ni broju zaposlenih. I kada imamo izbore za najbolje poduzetnike žene tu, po pravilu, ne mogu konkurirati. Mi iz Women in Adria se želimo upravo fokusirati na rast i razvoj poduzetnica tako što smo pokrenuli Akcelerator, neophodnu online edukaciju poduzetnica koje nisu početnice, ali koje ne rastu i koji im treba pomoći da svoj biznis dignu na veći nivo.

Uslijedilo je vrlo inspirativno predavanje konsultantice i osnivačice firme Consultor d.o.o. Enise Salmanović Salkić, na temu Growth mindseta o potrebi da žene u biznisu trebaju graditi pobjednički mindset kako bi napredovale kako u osobnom, tako i poslovnom životu.

Predsjednica žirija Amila Pilav Velić izjavila je da je vrlo zadovoljna onime što su kao žiri uradili, priznajući da je žiri i ove godine imao vrlo nezahvalan zadatak da, između brojnih odličnih prijava sjajnih ženskih poduzetničkih priča, izabere baš one tri najbolje poduzetnice u ovoj godini.

Amra Tabaković, voditeljica Odjela za komunikacije Raiffeisen bank BiH

Amra Tabaković, voditeljica Odjela za komunikacije iz Raiffesien bank BiH naglasila je da je sretna što je i ove godine Raiffeisen bank udružena u suradnji s Women in Adria u organizaciji ove jedinstvene prilike da se nagrade najbolje poduzetnice u BiH. S osmijehom je priznala da je, gledavši ove sjajne i hrabre žene već drugu godinu, nadahnuta njihovim uspješnim pričama, i sama počela razmišljati o svom poduzetničkom poduhvatu.

Nagradu za najbolju poduzetnicu u kategoriji start up-a u 2023. je dobila Lejla Kraljević, suosnivačica Derubis Caravans, kompanije koja u BiH proizvodi unikatne karavane, jedinstvene kamp prikolice.

Na poticaj svog supruga i poslovnog partnera, koji se već godinama bavi prozivodnjom brodova, Lejla je dobila ideju napraviti jedinstven karavan, odnosno kamp prikolicu, od istog materijala od kojeg se proizvode brodovi. Izgraditi farbriku za proizvodnju inovativnih i unikatnih Derubis karavana bio je ogroman izazov za ovu sjajnu poduzetnicu, inače strastvenu putnicu i zaljubljenicu u prirodu, koja je iznimno sretna i ponosna jer je sa svojim proizvodom ponudila održivo, posve ekološko rješenje za putovanje za sve zaljubljenike u putovanja i boravak u prirodi. Dodatna motivacija joj je i ogroman rast industrije karavana u svijetu, koja je samo u 2021. godini procijenjena na 21 milijardu dolara, a u 2023. je porasla na 73 milijarde dolara.

Lejla Kraljević, start up poduzetnica u BiH 2023.

Lejla je izjavila da je nedavno dobila nevjerovatnu vijest od predstavnika najvećeg svjetskog proizvođača karavana, grupacije DexKo iz SAD-a, da je u toj ogromnoj industriji karavana jedina žena na rukovodećoj poziciji.

To je u industriji karavana najveći proizvođač, i kada bi je poredili s auto industrijom to bi bio, recimo, Mercedes. Oni su o nama nedavno napisali tekst da Derubis pomjera granice karavan industrije. I rekli su nam još da, iako se oni iz Njemačke i USA trude da promiču granice i rodne jednakosti i različitosti, upravo smo im mi iz BiH opalili šamar i održali lekciju, pokazavši im kako različitost, pa i ona rodna, zaista izgleda. I to priznanje je uz ovu Nagradu za mene najveća motivacija za daljnji rast i razvoj”, izjavila je Lejla.