Završen je jubilarni Weekend Media Festival, koji je po 15. put održan u sjajnoj atmosferi stare Tvornice duhana u Rovinju. Razloga za slavlje ovih je dana u Rovinju bilo mnogo, od vrhunskih panela i predavača, do ludih zabava. Ove se godine vodila rasprava o ljudskim pravima i fake newsu, slušala su se poučna predavanja o najavljivanoj recesiji, Mossadu, raspravljalo se o tome može li se inovativnost naučiti, a sve su zaokružili TV maratonci, prepoznatljiva TV lica regije.

“Weekend se pobrinuo da i ove godine okupi prijatelje, kolege i partnere iz cijele regije, ali i svijeta, a sve s istim ciljem – da učimo, širimo krug poznanstava ali i da u neformalnom okruženju provedemo kraj ljeta i proslavimo jubilej. Ovogodišnji Weekend je okupio više od pet hiljada posjetilaca koji su prostorima stare Tvornice duhana Rovinj širili dobre vibracije”, kazao je Tomo Ricov, direktor Festivala i direktor programa.

“Weekend je kroz godine postao jedna od najuzbudljivijih manifestacija u Hrvatskoj. Ovogodišnje, po mnogo čemu jedinstveno, izdanje ostat će upamćeno po atraktivnom i kvalitetnom sadržaju koje na kvalitetan način doprinosi produženju sezone u prekrasnom Rovinju. Sjajna sinergija Weekenda, Rovinja, Maistre, odnosno Adris grupe, ostvarena je i ove godine, a to uvijek rezultira kvalitetnim predavanjima, zabavama do zore i vrhunskom gastro ponudom, sve zaokruženo networkingom”, rekao je Božo Skoko, član programskog tima iz Millenium promocije, agencije partnera Festivala.

Ovogodišnji Weekend imao je šareni presjek predavanja, panela i razgovora u ugodnoj atmosferi. Poneku pikanteriju iz svijeta tajnih službi, dostojnih filmova James Bonda, posjetiocima je otkrio stručnjak za izraelski Mossad, novinar Yossi Melman. Kreativka Ghada Wali na svom je predavanju istakla kako grafički dizajn može promijeniti svijet. Direktor za globalni kreativni razvoj u kompaniji Meta, Fabio Seidl postavio je tezu o postojanju tri različite budućnosti, onoj izabranoj, onoj koju nije moguće kontrolisati i onoj realnoj, koja je kombinacija prethodno navedenih.

Na panelu “Smrt činjenica” na kojem su učestvovali Ognian Zlatev, voditelj predstavništva Evropske komisije u Hrvatskoj te Ksenija Kardum (NOVA TV), Marijana Grbeša (FPZG) i Dražen Klarić (Večernji list) naglasak je stavljen na tačnost informacija koje su pod naletom fake newsa u velikom problemu. Panelisti su došli do konsenzusa kako je veoma važno da mediji zadrže objektivnost te da ostane prostor kritičkom promišljanju kvalitetnih i školovanih novinara.

O svom bogatom humanitarnom radu govorila je Jelena Đoković, dok je ekonomski stručnjak Vuk Vuković podijelio ekonomske savjete za jesen i zimu. Weekend.15 nam je otkrio pobjednika domaćeg Food Tech startup takmičenja u organizaciji Infobipa, Maistre i Pepermint agencije, koja je započela na Weekend Food Festivalu. Titulu najboljeg odnio je Moj Gruntek, a dodjeli nagrada je prisustvovao i Michael Selden, CEO američke food tech kompanije Finless Foods.

Ovogodišnji Weekend.15 iznjedrio je i pobjednike Golden Drum takmičenja, a svečanom dodjelom nagrada završeno je ovogodišnje izdanje Golden Drum Festivala.

Publiku su u zaključnom panelu atraktivnog naziva Pušiona nasmijali i inspirisali kreativni direktor Bruketa&Žinić&Grey Davor Bruketa, direktor Peperminta Tomo Ricov, Maria Petrovića te Dimitrije Trbović, CEO Neostara. Andrija Jarak je svojim briljantnim pitanjima hirurški secirao neuspješne projekte panelista te njihove poslovne promašaje potpuno ogolio pred publikom.

Jubilarni Weekend.15 u muzičkom smislu je zaokružen spektakularnim nastupom Darka Rundeka & Jazz orkestra HRT-a, a uslijedili su miljenik publike Matija Cvek sa svojim bendom The Funksteins, jedna od najzapaženijih regionalnih muzičkih atrakcija Konstrakta & Zemlja Gruva, koji su svojim energičnim nastupom prodrmali sve okupljene, baš kao i Marija Mirković (ex Frajle).

Weekend je zatvoren nastupima jedne od najvećih imena domaće hip hop scene Vojka V., a publika je ostala rasplesana tokom cijelog nastupa novosadskog benda Gift i DJ Ree.