Bosanskohercegovačko eCommerce tržište ostvaruje impresivan rast od 57% u 2022. u odnosu na prethodnu godinu, uz povećanje broja transakcija za čak 62%. E-trgovina ne bilježi rast samo u Bosni i Hercegovini, već i širom regije, što ukazuje na potencijal online trgovine na ovom području, potičući organizaciju Balkan eCommerce Summita u Sofiji. Cilj samita je promovirati suradnju i razvoj među zemljama regije, a Bosnu i Hercegovinu će predstavljati Belma Agić i Orhan Gazibegović iz eCommerce asocijacije u Bosni i Hercegovini.

Balkan eCommerce Summit održat će se 4. i 5. aprila u Sofia Tech Parku, gdje će učesnici imati priliku prisustvovati panelima, diskusijama i interaktivnim sesijama. Događaj ima za cilj osnažiti postojeće veze i stvoriti nova partnerstva među balkanskim zemljama, doprinoseći rastu e-trgovine u regiji a eCommerce Asocijacija u Bosni i Hercegovini je zvanični partner samita iz naše zemlje.

Belma Agić, izvršna direktorica eCommerce asocijacije u BiH, ističe važnost predstavljanja uspješnih primjera i potencijala Bosne i Hercegovine u e-trgovini: “Na Balkan eCommerce Summitu, kroz prezentaciju ‘Otkrivanje potencijala e-trgovine u Bosni i Hercegovini’, fokusirat ćemo se na analizu našeg tržišta, predstaviti najbolje prakse iz naše zemlje te istaknuti jedinstvene mogućnosti koje Bosna i Hercegovina nudi u kontekstu regionalne e-trgovine.”

Jedan od ključnih ciljeva samita je podsticanje prekogranične trgovine i integracije tržišta e-trgovine u regionu, stvaranje jače i konkurentnije industrije koja će koristiti potrošačima, preduzećima i privredi u cjelini.

Naš cilj je također istaknuti najuspješnije web trgovine iz Bosne i Hercegovine koje demonstriraju inovativnost, kvalitetu i konkurentske prednosti u e-trgovini. Želimo potaknuti regionalnu suradnju i omogućiti našim domaćim web trgovinama da ostvare značajan utjecaj na širem tržištu“, dodao je Orhan Gazibegović, predsjednik Asocijacije.

Balkan eCommerce Summit je dvodnevni događaj koji pruža prilike za vlasnike eCommerce kompanija, predstavnike digitalnih agencija, pružatelje eCommerce usluga, kao i sve one koji su zainteresovani za eCommerce poslovanje da se upoznaju sa najnovijim trendovima i inovacijama u industriji e-trgovine te da predstave svoje biznise regionalnim tržištima.

Više informacija o Balkan eCommerce Summitu nalazi se na ovom linku.