Prva Woman.Comm konferencija održana je u Sarajevu pod motom #skyisnotalimit, što su tokom dva konferencijska dana 20 najutjecajnijih stručnjaka i entuzijasta iz svijeta marketinga, PR-a i medija, iz Bosne i Hercegovine, regije i svijeta u potpunosti i opravdali.

„Prvo izdanje konferencije sigurno će ostati upamćeno po kvalitetnom i atraktivnom sadržaju, koji ima za cilj da okupi prijatelje, kolege i partnere kako bi učili, razmijenili iskustva i došli do novih ideja. Zajedno ćemo pokazati koliku snagu ima kominikacijska industrija“, poručila je Irena Miličević Vukoja, organizatorica konferencije.

Prvi dan konferencije

Više od dvije stotine posjetilaca uživalo je u panelima, predavanjima, networkingu, te koncertu Petra Graše, a oba dana konferenciju je usmjeravala i moderirala Naida Kundurović. Konferenciju je otvorila Aleksandra Dilevska koja je govorila na temu „How far is the top?“, između ostalog, istakla je podatak kako je potrebno da prođe još 151 godina kako bi žene izjednačile svoja prava u biznisu sa muškarcima. Angela Buljan Šiber je mišljenja da je svaki pojedinac društvo i da svi možemo napraviti razlike. „Neće niko drugi, mi ćemo sami, na taj način treba da posmatramo sve u životu”, kazala je Buljan Šiber.

Snagu je pokazala i priča na temu „SONDA, od časopisa do kreativnog centra“, Jelene Fiškuš, koja će zasigurno podstaći mnoge kreativce da vjeruju u sebe i da naprave prvi korak ka pokretanju biznisa i možda naprave svjetski poznat brend baš poput njihovog. O tajnama uspjeha govorila je i Nina Lalić, čiji je jedan od klijenata bio i Steve Jobs. Njena tema nosila je naslov „Prettysmart“, a rečenica koju su brojni prisutni zapisali i koja ih je inspirisala je „Lijepo znači da si vizuelno integrisan sa svojoj suštinom. Svako ko je autentitičan je prelijep“.

„Šta učiniti da za komunikacijsku industriju nastupe bolji dani“, naziv je panel diskusije koju je moderirala Elma Pašić, a učesnice su bile Vesna Vlašić, Zvezdana Žujo, Ivona Jurilj, Sedina Memagić i Ljupka Hamzić. Jačinu žene istakao je Ivan Stanković kroz predavanje „Žena, kako to moćno zvuči!“, dok nam je Melisa Čengić potvrdila da Porsche ne voze samo muškarci.

Woman of the Year

Prvi dan konferencije završen je gala večerom na kojem su dodjeljene Woman of the Year narade. Svečanost je podržala i gradonačelnisa Sarajeva Benjamina Karić koja je istakla da joj je izuzetna čast što je Sarajevo domaćin velikim imenima iz svijeta marketinga.

„Ljudski kapital je jedan od najznačajnih za razvoj društva, a svako ulaganje u edukaciju nam pomaže da razvijamo kvalitetan kadar u svim profesijama, uključujući i marketing“, poručila je Karić.

Woman of the Year priznanja su dobile Zvezdana Žujo – special star, Nađa Lutvikadić-Fočo – marketing star, Ana Ćavar – media star, Brankica Janković – agency star, Melisa Čengić – rasing star i Alena Kulenović Delić – PR star.

„Komunikacijska industrija je vrlo atraktivna, dinamična i kreativna sfera u kojoj, kada joj se posvetiš svojim punim kapacitetom, donosi puno radosti i uzbuđenja. Upravo takve emocije nam je probudila i prva Woman.Comm konferencija! Sa velikim uživanjem pratila sam predavanja vodećih stručnjaka industrije, dok je puno radosti i uzbuđenja u meni izazvala nagrada koju sam osvojila“, poručila je Alena Kulenović Delić PR Director u McCann Sarajevo.

Drugi dan konferencije

Kvalitet predavanja se zadržao i drugog dana Woman.Comm konferencije. Od Nikole Žinića smo čuli sve izazove koji nas susreću u poslu „Kreativni/a direktor/ica“, Manuela Šola nas je kroz temu „Futurology – changing the narrative“ odvela u budućnost poslovanja, a sjajna Jennifer Raiser približila svoje bestseller „Burning Man – Art on Fire“. Kroz izlaganje „p.s. I LOVE ME jaka Empatija = tajni sastojak uspjeha“ Lenja Faraguna je bila zadužena da nas nauči da dijelimo ljubav, te na taj način postignemo uspjeh.

„Kada sebi damo dozvolu da pričamo nešto što ne pokazujemo na društvenim mrežama, na pozornici, nego da govorimo kao ljudi i kada vidimo da smo voljeni, kada nas neko čuje i vidi, tek onda možemo da živimo svoje snove, svoje ambicije 142 %“, poručila je Faraguna.

Jedna od tema, koja zanima sve ljubitelje marketinga, je „Kako je Domaćica zatalasala regiju?“ a na to su nam odgovor dali glavni krivci za kampanju Sean Poropat i Marina Knežević. Koja je budućnost kreativnosti otkrila je Edina Selesković, a sve misterije trougla „Mediji-agencije-oglašivači“ rasvijetlili su nam panelisti Nataša Mitrović, Elvir Švrakić, Irmela Cero sa moderatoricom Ilarijom Bašić. Kako bi komunikacijska industija u BiH bila što uspješnija, jača i glasnija potrebno je osnovati Udruženja komunikacijske industrije BiH, o čemu je govorio Ekrem Dupanović.

Finalnu riječ na konferenciji dala je organizatorica Irena Miličević Vukoja, koja je kazala da im je cilj da ove godine Woman.Comm, kao klub krene iz BiH, kroz aktivnosti za žene u komunikacijskoj industriji, a da početkom naredne godine izađu u regiju, u susjedne zemlje.