U četvrtak, 18. aprila, s početkom u 17.30 sati u Memorijalnom centru Sarajevo, koji je i partner ovogodišnjeg Modula Memorije, bit će održan program posvećen Palestini i ratu u Bosni i Hercegovini.

Program će biti otvoren promocijom knjige „Ubijanje istine o Bosni“ autora Mirze Čubre. U pitanju je knjiga o ubijenim novinarima u Bosni i Hercegovini za vrijeme agresije na našu državu. „Historija svjetskog i  bosanskohercegovačkog novinarstva za sebe može naći u ovoj knjizi obilje građe. Jer, Čubrini tekstovi obuhvataju savremene dileme, trileme o ratnom izvještavanju, rizicima koje novinari/ urednici/ producenti preuzimaju u želji da informišu javnost o sukobima, ubijanjima, patnjama nedužnih stanovnika. Čubro nije mogao izabrati bolju formu da da omaž ubijenim kolegama. Šta može više obradovati ljubitelja riječi, osim dobre medijske priče. Ova knjiga se mogla nazvati i ubijanje šutnje, jer koliko je meni poznato, sem statističkih podataka Međunarodne federacije novinara (IFJ) o ubijenim novinarima, koja je objavila da je 1994. godina u bivšoj Jugoslaviji bila “godina ubijanja medija bez presedana”, zapisi o ubijenim novinarima, fotoreporterima i snimateljima uglavnom su se objavljivali fragmentirano, i u medijima jer su njihove smrti postajale vijesti“, odlomak je iz recenzije knjige „Ubijanje istine o Bosni“ koju je napisala prof. dr. Nermina Mujagić, redovna profesorica Fakuteta političkih nauka u Sarajevu.

Nakon promocije knjige, u istom prostoru će biti održana projekcija kratkih filmova „Košmar u Gazi“ i „Danas su mi odveli sina“ rediteljice Farah Nabulsi te kratkog dokumentarnog filma „Tražeći pravdu“ reditelja Ade Hasanovića.

Farah je palestinsko-britanska redateljica koja je bila nominovana za Oscara, a dodijeljena joj je i BAFTA nagrada. Piše, režira i producira igrane filmove nadahnute društveno relevantnim temama. Godine 2016. počela je raditi u filmskoj industriji kao scenaristica i producentica kratkih igranih filmova. Rediteljica je pred projekciju filmova u okviru Modula Memorije, napisala: „Kao filmska rediteljica vjerujem da se umjetnost obraća ljudskim srcima i nadam se da će ova dva kratka filma, koja će biti prikazivana u sklopu Modula memorije, dotaknuti srca publike i otvoriti im oči. Patnja i ugnjetavanje Palestinskog naroda traju decenijama, a u Gazi su trenutno dosegli neslućene razmjere. To se više ne smije tolerirati i ljudi dobre volje to više ne mogu ignorirati.“

Ado Hasanović je bosanski filmski reditelj sa bazom u Rimu. Od 2008. do 2011. godine obavljao je funkciju umjetničkog direktora Srebrenica Short Film Festivala, “Srebrena Traka.” Diplomirao je režiju na Sarajevskoj filmskoj akademiji i Centro Sperimentale di Cinematografia u Rimu. Od 2015. godine je umjetnički direktor festivala “Passaggi d'Autore: Intrecci Mediterranei”. Godine 2017. kao gost student završio je master studij Dramaturgije na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Počevši od 2023. godine, selektor je kratkih filmova za Balkan Film Festival u Rimu. Također je kreator “Cortovisioni – Kako napraviti kratki film”, filmska radionica sa kojom uči kako napraviti kratki film od ideje do postprodukcije. Ado je nedavno završio svoj debitantski dokumentarni film, “Dnevnici mog oca”, koji su producirali Palomar (Italija) i Mediawan (Francuska). Trenutno radi na svom prvom igranom filmu „Ja sam Ana“. U dokumentarnom filmu „Tražeći pravdu“ studenti prava sa univerziteta u Leidenu i Sarajevu pokušavaju razumjeti ulogu pravde prije i nakon što su intervjuisali nekoliko preživjelih genocida u Srebrenici. Da li je pravda tada zadovoljena? I da li je međunarodna zajednica učinila dovoljno u procesu podizanja svijesti o ovoj tragediji?