Danas je u Centru Skenderija održana presss konferencija povodom IX. Sajma  bosanskohercegovačke privrede, koji će se održati u većem i značajnijem formatu, sudeći prema interesu domaćih kompanija.

Kapacitet, kvalitet i ponuda upravo govori o ozbiljnosti privrednog događaja na kojem će se predstaviti preko 250 učesnika s najnovijim tehnološkim i kreativnim dostignućima.

Sajam će se održati od 2. do 5. novembra 2023. u Dvorani „Mirza Delibašić“, a moto ovogodišnjeg sajma je „Domaći proizvod u službi građana Bosne i Hercegovine“.

Ceremonija svečanog otvaranja IX. Sajma bosanskohercegovačke privrede je u četvrtak, 2. novembra, s početkom u 11:00 časova.

Radno vrijeme za posjetioce je od 10:00 – 19:00 časova, a ulaz će biti slobodan.

U sklopu Sajma bosanskohercegovačke privrede, 3. novembra u Domu mladih, održat će se koncert grupe Legende, s početkom u 20:00 časova, a ulaznice se mogu kupiti na biletarnici Centra Skenderija po cijeni od 15 KM.

Istovremeno, ovo će biti i programski najsadržajniji sajam, mjesto poslovnih, edukativnih i bilateralnih susreta. Ono što je postalo tradicionalno, jeste i predstavljanje start-up firmi koje su već napravile uspješne korake u privredi, a kojih je na ovogodišnjem sajmu preko 50.

Posebna pažnja IX. Sajma bosansohercegovačke privrede bit će posvećena zapošljavanju, deficitarnim zanimanjima, nedostatku radne snage, a   kao odgovor na navedeni problem, pažnja  će biti posvećena i stvaranju uslova za zadržavanje i jačanje kapaciteta postojećih kadrova, uz privlačenje relevantnih stranih investitora na domaće tržište rada.

„Sajam domaće privrede nije samo prilika za poslovne kontakte i transakcije, već i mjesto gdje možemo razmijeniti ideje, iskustva i inovacije. Ohrabrujem vas da aktivno učestvujete u diskusijama, radionicama i predavanjima koja su dio ovog događaja. Ovdje ćete naći mnoge stručnjake i lidere iz različitih oblasti koji su spremni da podijele svoje znanje i iskustvo“, istakao je na današnjoj press konferenciji direktor Centra Skenderija Damir Petrinić.

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo generalni je pokrovitelj sajma, a osim pokroviteljstva, drugi put je i izlagač na sajmu.

“Na 500 kvadrata opremili smo prostor Ministarstva privrede Kantona Sarajevo kao Oazu budućnosti gdje ćemo predstaviti start-upe osnovane uz podršku Ministarstva i poljoprivredne proizvođače iz sistema podsticaja. Namjera nam je poslati poruku da i nakon poticaja osnivanju nastavljamo podržavati korisnike poticajnih sredstava jer nam je zaista cilj da prije svega opstanu i da uspješno posluju, na njihov uspjeh gledamo kao na uspjeh svih nas”, rekao je danas na press konferenciji ministar privrede Zlatko Mijatović.

Ministar je istakao da će ove godine posebna pažnja biti posvećena zapošljavanju, deficitarnim zanimanjima, nedostatku radne snage i stvaranju uslova za dostupnost radne snage na tržištu rada, te je pozvao stanovništvo da posjete sajam.

Jedni od učesnika na IX. Sajmu bosanskohercegovačke privrede je i Udruženje Drvni klaster „Namještaj i drvo“ Sarajevo koji će održati tradicionalnu međunarodnu drvno-tehnološku konferencija “Sarajevo Wood Days 5“, u okviru koje su planirane mnogobrojne teme i prezentacije, uz veliki broj sudionika. Konferencija je zakazana za 2. i 3. novembar s početkom u 10:00 sati u Svečanom salonu Centra Skenderija.

„Koncept ovog događaja se sastoji od  prezentacija, panel diskusija i B2B susreta između učesnika i gostiju konferencije gdje ćemo također prikazati i najnovije dizajnirane modele naših članova na zajedničkom štandu drvnog klastera“, naveo je danas na press konferenciji Predsjednik  Udruženja drvnog klastera „Namještaj i drvo“, Dinko Mujkić.

Iz Inkubatora društvenih inovacija naveli su da će tema karijernog savjetovanja, zapošljavanja i poduzetništva biti jedan je od prioriteta i za Kanton i BiH, kao i za mlade ljude. „Da bi se mogla kvalitetno i uspješno razviti neophodna je direktna veza i saradnja sa biznis zajednicom i svim ključnim akterima, kao i programima koji uvezuju poslodavce, obrazovni sektor i mlade na tržištu rada. Ovaj konsultativni sastanak sa biznis zajednicom dio je procesa pripreme nove Strategije za mlade Kantona Sarajevo 2024-2028 koja bi trebala biti usvojena do kraja godine i koja predstavlja novi multisektorski pristup brizi za mlade“, naveo je Jan Kulenović iz Inkubatora društvenih inovacija „Munja“.

Oni će održati radni sastanak/konsultacije sa biznis zajednicom u okviru razvoja Strategije za mlade Kantona Sarajevo 2024-2028 u četvrtak, 2. novembra, od 14:30 do 16:00 časova u Svečanoj sali Centra Skenderija, kao i Panel na temu “Mladi na tržištu rada – Izazovi i trendovi“, 3. novembra, s početkom u 11:00 časova.

Na sajmu će  se predstaviti i JU „Centar za napredne tehnologije u Sarajevu“ s vizijom zadržavanja mladih kadrova u zemlji, projekti CNT-a su realizirani u partnerstvima sa domaćim istraživačima, inženjerima, naučnim institucijama i kompanijama. Posebno je važno što proizvodi i prototipovi koji nastaju kao rezultat rada bh. naučnika mogu naći svoju široku primjenu kako za civilnu upotrebu, tako i u namjenskoj industriji. Jedan od ciljeva CNT-a je kompletan rad uskladiti sa svim relevantnim standardima, uključujući i NATO standarde, te postati mjesto certifikacije drugih institucija.

Kako je istakao direktor Centra za napredne tehnologije, Ensar Mulaosmanović, država mora mladima ponuditi alternativu koju traže izvan granica naše domovine. Upravo zato, Centar za razvoj poduzetništva i poslovni inkubator jedan je od projekata CNT-a koji je posebno značajan u segmentu podrške mladima. Sve zajedno treba doprinijeti jačanju poslovnog ambijenta, otvaranju novih, konkuretnih radnih mjesta i zadržavanju mladih stručnjaka u našoj zemlji.