Turska, jedna od vodećih svjetskih turističkih destinacija, nastavila je svoj uspješan rast i ugostila 56,7 miliona međunarodnih posjetitelja u 2023. godini, uz povećanje od 10% u odnosu na prethodnu godinu. Kako je  saopštilo Ministarstvo kulture i turizma Turske, prihod od turizma u zemlji porastao je za 17% u odnosu na prethodnu godinu na ukupno 54,3 milijarde dolara, a prosječna potrošnja po noćenju i boravaku dostigla je  99 dolara. Ukupni brojevi međunarodnih posjetilaca i prihod od turizma rekordni su podaci zemlje.

Rekordna turistička potražnja

Turska, među najpoželjnijim evropskim destinacijama za kulturu, umjetnost, gastronomiju, biciklizam i vjerski turizam, pored odmora na moru, pijesku i suncu, doživjela je rekordnu 2023. godinu. Zemlja je spremna da gradi na svom uspjehu, sa ciljem da privuče 60 miliona turista i ostvari 60 milijardi dolara prihoda od turizma do kraja 2024. Dajući prioritet tržišnoj raznolikosti u okviru svojih turističkih strategija, Turska će nastaviti svoje aktivnosti na trenutnim strateškim tržištima dok se fokusira na nova ciljna tržišta za 2024. godinu.

Prva zemlja koja je potpisala Protokol o održivosti

Iza turističkog uspjeha Turske krije se strateška i napredna politika posvećena stvaranju privlačnog okruženja za posjetitelje. Zemlja je transformisala sektor turizma u otporniju i inkluzivniju strukturu sa odgovornom i održivom politikom. Turska je postala prva zemlja na svijetu koja je 2022. postigla sporazum sa „Globalnim vijećem za održivi turizam” (GSTC) na nivou vlade i implementirala ga kao sektorski zahtjev. Ovim programom Turska osigurava raznovrsna, održiva iskustva, uključujući ekološki smještaj, vožnju biciklom i trekking, a sve to ima za cilj podsticanje dublje veze između naslijeđa zemlje i ljudi koji ga čuvaju.

Turska: Svestrana destinacija tokom cijele godine

Okružena plavim morem sa tri strane, poznata po svojoj jedinstvenoj geografskoj lokaciji, i historijskom bogatstvu, Turska se ističe kao raj za putovanja tokom cijele godine. Zemlja, koja poduzima hrabre korake da pokaže svoju turističku imovinu svijetu, privlači značajnu pažnju posjetitelja svojom izuzetnom raznovrsnošću proizvoda, uključujući upečatljive gradske pejzaže, sportske aktivnosti, međunarodne događaje i festivale.

Međutim, turistička ponuda Turske nije ograničena na popularne destinacije, njena privlačnost obuhvata i skrivene dragulje poput arheoloških čuda. Turska je posvećena osiguravanju održivosti historijskog kulturnog naslijeđa i stoga provodi brojne projekte arheoloških iskopavanja i restauracije. Tokom 2023 godine povećala je broj svojih arheoloških projekata na 720. Očekuje se da će se broj dostići  i 750 tokom 2024. godine, učvršćujući time pionirsku ulogu Turske u očuvanju kulturnog naslijeđa.

Osim toga, Turska osvjetljavanjem svojih popularnih arheoloških lokaliteta za noćne posjete, oduševljava posjetitelje,  pretvarajući ova historijska blaga u prizore koji oduzimaju dah pod večernjim nebom. Lokacije poput Efesa u Izmiru, Hierapolisa u Denizliju, Patare i Sidea u Antaliji, ne samo da prikazuju historijsko naslijeđe Turske, već pružaju i jedinstven doživljaj posjetiteljima bogatog kulturnog naslijeđa zemlje.