Turistička zajednica Kantona Sarajevo pokretač je vrlo uspješnog projekta “Reciklomat” koji služi za skupljanje reciklaže otpada a ima za cilj poboljašanje čistoće grada, uz iskorištenost ambalažnog otpada.

U znak zahvanosti za pokretanje i podršku navedenog projekta, Nedžad Turnadžić iz kompanije EKO Grad  uručio je zahvalnicu napravljenu od reciklažne ambalaže Harisu Fazlagiću, predsjedniku Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

Danas je Sarajevu postoji šest reciklomata, dva su od Turističke zajednice KS raspoređena u  Sarajevo City Centru i Vilsonovom šetalištu, a preostali su u Pionirskoj dolini,  na Vrelu Bosne,  u reciklažnom dvorištu KJKP Rad i na Skenderiji.

U protekloj godini reciklirano je više od 253.832 jedinicie ambalažnog otpada. Najviše otpada –   43.700 komada reciklirano je tokom jula ove godine.

Podsjećamo, u augustu prošle godine Turistička zajednica KS je uz partnerstvo kompanije EKO Grad  pustila je u promet prvi pametni reciklomat u Bosni i Hercegovini ispred Doma Armije, i to za vrijeme trajanja Sarajevo Film Festivala kada je u gradu zabilježena najveća posjeta domaćih i stranih turista.

Nedugo potom Turistička zajednica KS ponudila je još jedan reciklomat u Sarajevo City Centru, u centralnom dijelu grada.

U početnoj fazi projekta a za vrijeme trajanja Sarajevo Film Festivala reciklažom je bilo moguće dobiti ulaznice za filmske projekcije, ali i pomoći socijalno ugroženim stanovnicima u cijeloj Bosni i Hercegovini, a projektu su se pridružili Sarajevo Film Festival, Pomozi.ba, KJKP Rad i KJKP Park.

Danas, postoji veliko interesovanje za širenjem mreže partnera, a sve u cilju čistoće grada i čuvanja okoliša.

Iako Turistička zajednica KS nema nadležnosti da upravlja čistoćom grada, ovim projektom pružila je primjer kako svi mogu raditi na povećanju svijesti o važnosti ekologije, te poziva i druge da se uključe u ovu ekološku priču s ciljem da u Sarajevu i Bosni i Hercegovini što prije bude postavljeno što više reciklomata, a građani i turisti su pozvani da aktivno učestvuju u recikliranju otpada.