Sarajevo će biti domaćin Trećeg internacionalnog i interdisciplinarnog kongresa dječje i adolescentne psihoterapije, koji će se održati od 3. do 6. oktobra 2024. godine, u Hotelu Hills. Ovaj prestižni događaj okupit će stručnjake iz različitih disciplina i dijelova svijeta, kako bi zajedno istraživali, razmijenili iskustva i produbili razgovore o vitalnim temama koje se tiču mentalnog zdravlja djece, adolescenata i njihovih obitelji.

U turbulentnim vremenima, ključno je prepoznati i razviti pozitivne strategije koje proizlaze iz izazova, naglašavajući važnost dubokih promjena u komunikaciji i međuljudskim odnosima od najranije dobi. U skladu sa tim, tema ovogodišnjeg kongresa je “Refleksija komunikacije i odnosa na zdravlje djece, mladih i obitelji: Terapijski pristupi“.

Svjetska zdravstvena organizacija naglašava važnost mentalnog zdravlja kao ključnog aspekta dobrobiti djece i mladih, ističući potrebu za zajedničkim i ujedinjenim naporima na globalnoj razini, kako bi se unaprijedilo mentalno zdravlje i osigurale adekvatne i efikasne podrške djeci i mladima.

Temeljem zaključaka s Drugog kongresa dječje i adolescentne psihoterapije, održanog u Sarajevu 2020. godine, a koji se odnosio na mogućnosti psihosocijalne podrške u zaštiti djece i mladih, u doba i poslije pandemije Covid-19, zahtjeva se kontinuirana edukacija i jačanje povezanosti osoba koje bitno utiču na dječji i adolescentni razvoj iz područja zdravstva, socijalne zaštite, obrazovanja i pravosuđa, uz poseban fokus na etiku, profesionalnost i kvalitetan pristup. Kongres 2024. godine, polazeći od navedenih zaključaka i realiteta koji utječu na mentalno zdravlje djece, adolescenata, obitelji i društva u cjelini, usmjeren je prema intersektoralnom i interdisciplinarnom pristupu traumama, od transgeneracijskih i integracijskih prijenosa do promjena vezanih uz način života i utjecaja svakodnevnog života. Naglasak kongresa je istraživanje uzroka, pristupa i tretmana, te zajedničkih strategija podrške u cilju očuvanja mentalnog zdravlja djece i mladih što je od bitnog utjecaja za svakog pojedinca, ali i društva u cjelini pa tako i budućnosti čitavog svijeta”, navodi Predsjednica kongresa, prof. dr. Dubravka Kocijan Hercigonja, neuropsihijatar i psihoterapeut za djecu i adolescente, počasna predsjednica Europskog interdisiplinarnog terapijskog  servisa za djecu i mlade.

Predviđa se da će kongres, koji slijedi tradiciju prethodnih uspješnih skupova, privući veliki broj učesnika, uključujući više od 500 stručnjaka, znanstvenika i praktičara iz cijelog svijeta. Program će obuhvatiti niz predavanja, radionica i panel diskusija o aktuelnim temama, uključujući istraživanje korijena agresije i njenog uticaja na eroziju empatije, zlostavljanje, transgeneracijski i intergeneracijski prenos traume, rast i oporavak, kroz integraciju intersektoralnog i interdisciplinarnog pristupa.

Ključni datumi i rokovi, kao što su otvaranje online registracije 4. 3. 2024., objava preliminarnog programa 7. 3. 2024., te krajnji rok za dostavljanje sažetaka 17. 6. 2024. godine, istaknuti su kako bi potencijalni učesnici mogli planirati svoje učešće. Za sve informacije vezane za kongres, uključujući upute za prijavu i detaljan program, zainteresirani se mogu direktno obratiti putem e-maila na adresu hi@congress.bhidapa.ba, te pratiti objave na zvaničnoj web stranici i društvenim mrežama kongresa.

Pozivaju se svi zainteresirani da se pridruže ovom važnom skupu u Sarajevu, gdje će imati priliku doprinijeti razvoju i unapređenju psihoterapijskih metoda, terapijskih pristupa i praksi, sa fokusom na očuvanje i unapređenje mentalnog zdravlja i dobrobiti djece i mladih.