Foto: John Pavlish

U utorak, 20. juna, počinje treće izdanje Ponta Lopud festivala koji na jednom mjestu okuplja istaknute profesionalce filmske industrije, bilo u ulogama predavača ili sudionika, a kako bi u razmjeni znanja i iskustava stjecali dragocjena znanja, ali i inspiraciju za predstojeće filmske projekte.

Na Lopud je stigao i glumac Edward Norton. Jedan od najcjenjenijih glumaca današnjice održat će seriju predavanja i radionica za glumce na trećem Ponta Lopud festivalu. Već gotovo trideset godina Norton je u samom vrhu svjetske kinematografije, a glumio je u preko pedeset filmova, producirao njih trinaest, napisao pet i režirao dva. Triput je nominiran za nagradu Oskar (“Iskonski strah“, “Generacija X“ i “Birdman“), kao i za nagradu udruženja filmskih glumaca (SAG), dvaput za BAFTA-u i za Zlatni globus, a dobitnik je Zlatnog globusa, nagrada Emmy i Obie, kao i brojnih drugih za glumu i produkciju.

Već 30 godina snimam filmove i većina onoga što sam naučio o samom stvaralaštvu i filmskoj umjetnosti proizašla je iz razgovora sa starijim redateljima o brojnim pojedinostima iz njihovih iskustava. Filmovi se stvaraju za publiku, da. Ali, isto tako i mi trebamo jedni druge da bismo uistinu naučili zanat te mi se ideja filmskog festivala za filmaše jako sviđa“, izjavio je Edward Norton u povodu svog sudjelovanja na Ponta Lopud festivalu.

Višestruko nagrađivani reditelj Ruben Östlund i glumac Edward Norton na Lopudu će održati predavanja i radionice za redatelje i glumce, a istaknuta direktorica fotografije na filmu Urszula Pontikos vodit će stručne programe za snimateljice.

Sudionike očekuje i širok dijapazon zanimljivih predavanja koja će održati filmski umjetnici impresivnih biografija. Očekuje nas agent za talente i partner u United Talent Agency Brian Swardstrom, Oscarom nagrađen producent Peter Spears, nagrađivani meksički reditelj, scenarist i producent Michel Franco, finski reditelj i scenarist Juho Kuosmanen, izvršni producenti Giorgos Karnavas i Konstantinos Kontovrakis i Oscarom nagrađena producentica Mollye Asher.

Kao specijalni gosti festivala, od kojih se mnogi baš kao i predavači na Ponta Lopud vraćaju po drugi odnosno treći put, su poljski reditelj i oskarovac Pawel Pawlikowski, renomirani producent Philippe Bober, srpski reditelj i filmski producent Ognjen Glavonić, mađarska rediteljica i scenaristica Lili Horvát i britanska snimateljica Nina Kellgren.

Predavanja koja će se održavati na lokacijama poput umjetničkog paviljona „Your Black Horizon“ ili tornja Biscaino-Bettera namijenjena su isključivo polaznicima masterclassova pozvanim na temelju njihovog dosadašnjeg doprinosa filmskoj umjetnosti, a ni njihove biografije nisu ništa manje dojmljive. Oni su reditelji Marija Apčevska, Kukla – Katarina Bogdanović, Matija Gluščević, Juraj Lerotić, Ivan Salatić, Norika Sefa, Ena Sendijarević, Dušan Zorić, glumci Florist Bajgora, Lazar Dragojević, Jurij Drevenšek, Gracija Filipović, Muhamed Hadžović, Tihana Lazović, Milan Marić, Natalija Teodosieva i Ivana Vuković te snimateljice Bojana Andrić, Sara Bernarda Moritz, Jana Plećaš i Gaja Naja Rojec.

Dvadeset i jedan izvrsni mladi filmski umjetnik dobit će sjajnu priliku za unapređenje svojih vještina, susret s kolegama i prijateljima i pronalaženje inspiracije, bilo da će pohađati radionice iz područja glume, režije ili kamere.

Sudjelovanje filmskih profesionalaca i studenata iz regije na ovogodišnjem Ponta Lopud festivalu podržali su regionalni filmski centri i fondacije: Hrvatski audiovizualni centar, Filmski centar Srbije, Filmski centar Crne Gore, Agencija za film Sjeverne Makedonije, Fondacija za kinematografiju Sarajevo i Slovenski filmski centar.

Svi ljubitelji filmske umjetnosti imat će priliku uživati na plaži hotela RMH Lopud Lafodia Resort & Wellness u projekcijama klasika koje su režirali ili u kojima igraju gosti ovogodišnjeg festivalskog izdanja.

Očekuju nas dva filma Rubena Östlunda: TURIST i TROUGAO TUGE, film Michela Franca NAKON LUCIJE, NAJSRETNIJI DAN U ŽIVOTU OLLIJA MӒKIJA, koji je režirao Juho Kuosmanen i OSLIKANI VEO, drama Johna Currana u kojoj glavnu ulogu ima Edward Norton.

Ulaznice za filmske projekcije na plaži hotela  RMH Lopud Lafodia Resort & Wellness, kao i karte za transfer brodom, mogu se kupiti preko sustava www.ulaznice.hr ili izravno preko poveznice ulaznice.hr/r/Ponta-Lopud.

Sve informacije o programu i popratnim sadržajima Ponta Lopud festivala dostupne su na službenoj mrežnoj stranici www.pontalopud.hr te putem društvenih mreža festivala.