U prefinjenom i rustikalnom ambijentu domaćinstva Bohorina Cider House, Biona je proteklog vikenda okupila posebno društvo na Biona Culinary Experience događaju posvećenom plant-based ishrani, zdravim navikama i novim okusima.

Pažljivo osmišljeni meni spojio je zdrave, prirodne i kreativne kombinacije, pripremljene od Bioninih proizvoda, s posebnim naglaskom na roštiljski trio – Kobayu, Vapaće i Hambash. Ovi proizvodi su nedavno dobili unaprijeđenu recepturu, od sada s cijelim zrnom slanutka kao prirodnim izvorom proteina i vlakana.

Neformalno druženje započelo je ličnom pričom direktora Vladimira Grabovca, koji je prisutne podsjetio na skromne početke i viziju brenda. Biona je prije gotovo dvije decenije započela kao veganska ideja, a danas je prepoznatljiva po visokim standardima kvalitete različitih, ne isključivo veganskih proizvoda, ali i kao jedini domaći proizvođač plant-based asortimana u Bosni i Hercegovini.

“Od početka nam je važno da proizvodi budu što prirodniji, bez nepotrebnih dodataka. Znamo da je okus presudan, pa smo željeli pokazati da zdravo može biti i stvarno ukusno i da plant-based ne znači bezukusno”, rekao je Grabovac, dodajući da je Biona danas izvozno orijentisan brend čiji kvalitet prepoznaju i van granica BiH.

Vladimir Grabovac, vlasnik i osnivač Bione

Kao pionir u transformaciji prehrambenih navika, Biona godinama inspiriše na male, ali značajne promjene. Upravo o tome govorila je i nutricionistica Asja Sirbubalo, autorica popularnog profila Mrvice zdravlja, koja je istakla važnost postepenog uvođenja zdravijih navika:

“Male promjene u svakodnevnoj ishrani mogu nas približiti zdravijoj verziji sebe. Ne morate biti vegan da biste jeli plant-based. Budućnost je fleksitarijanstvo a to je prehrana bazirana na biljnoj uz povremeno uključivanje mesa i ribe. Dovoljna količina vlakana iz biljaka neophodna je za naš mikrobiom, tu tihu ‘fabriku’ koja radi za nas.”

Asja Sirbubalo, “Mrvice zdravlja”

Asja je podijelila i iskustva s retreat sesija koje već godinama organizira:

“Na našim radionicama, na jednostavan način obogaćujemo jela, recimo salate, supe ili  rižota dodajemo propržene sjemenke bundeve i suncokreta — sitnica koja čini razliku u nutritivnosti i održavanju nivoa šećera. Raznolika ishrana ne mora biti komplikovana. Kvinoja ili crvena leća, na primjer, mogu biti odlična baza ili dodatak i za razna jela.”

U spoju prirode, fine hrane i dobrog raspoloženja, gosti su uživali u svakom detalju i toploj atmosferi koja savršeno odražava Bionin duh. Nenametljiva pažnja domaćina Bohorine i njihova ručno pravljena pića od plodova starih sorti voćnjaka iz okoline, učinili su da više od dva sata proleti u trenu i da ovaj događaj ostane upamćen ne samo po hrani, već i po dobroj energiji.