Film Ekskurzija bosanskohercegovačke rediteljice Une Gunjak, svjetsku će premijeru imati na Locarno Film Festivalu, kao film otvaranja takmičarskog programa Cineasti Del Presente za najbolje debitantske filmove iz cijelog svijeta, 4. avgusta 2023. godine.

Kako stoji u sinopsisu filma, dok se njen, deveti razred priprema za ekskurziju, Iman privlači pažnju starijeg dečka. Nakon što se, nakon igre istine i izazova po školi proširi glasina da je Iman trudna i to ugrozi eksurziju, Iman se nađe u oluji očekivanja i ograničenja, a događaji koje je izazvala izmiču kontroli.

Glavne uloge u filmu ostvarili su Asja Zara Lagumdžija i Nađa Spaho, Maja Izetbegović, Mediha Musliović, Izudin Bajrović, Muhamed Hadžović. Film je nastao po scenariju i u režiji Une Gunjak, a ostatak autorske ekipe filma čine direktor fotografije Matthias Pilz, montažerka Clémence Diard, scenografkinja Emina Kujundžić, kostimografkinja Katarina Pilić, kasting direktorica Timka Grin, dizajner zvuka Igor Čamo, kompozitor Draško Adžić i šminkerka Lamija Hadžihasanović-Homarac. Producenti filma su Amra Bakšić Čamo, Adis Đapo (SCCA/pro.ba) a koproducenti Nukleus film (Siniša Juričić), Baš Čelik (Jelena Mitrović), Salaud Morisset (François Morisset), Mer Film (Gary Cranner).

Film je sniman u Sarajevu od 22. aprila do 29. maja 2022. godine, i realizovan je kao koprodukcija šest zemalja – Bosna i Hercegovina/Hrvatska/Srbija/Francuska/Norveška/Katar. Film su podržali Fondacija za kinematografiju, Sarajevo, Ministarstvo kulture i sporta KS, HAVC, Filmski centar Srbije, Sorfond, Doha Film Institute, Hubert Bals Fund i Eurimages.

Una Gunjak

Una Gunjak rođena je i odrasla u Sarajevu, Bosna i Hercegovina. Studirala je u Italiji i Velikoj Britaniji, gdje je magistrirala montažu na Nacionalnoj filmskoj i TV školi u Londonu. Radi kao montažerka, scenaristica i rediteljka.

Njen kratki film “The Chicken” snimljen 2014. premijerno je prikazan na Tjednu kritike filmskog festivala u Cannesu, osvojio je Europsku filmsku nagradu za najbolji kratki film 2014. i prikazan u međunarodnom natjecanju Sundance Film Festivala. Prikazan je na 270 drugih festivala diljem svijeta, osvojivši više od 70 nagrada. Njezin kratki film “Salamat iz Njemačke”, snimljen u sklopu inicijative Lebanon Factory, premijerno je prikazan u programu Quinzaine des Cinéastes Kanskog filmskog festivala. Una je izabrana i za Cinefondation Residence u Cannesu i program FeatureLab Torino Film Laba.

Trenutno razvija svoj drugi dugometražni projekat Melissi je pukao film, radi kao konsultant za montažu na programu First Cut Lab i priprema se za snimanje serije Komar Timura Makarevića, gdje će režirati dio prve sezone.