U sklopu posebnog izdanja programa “Suočavanje s prošlošću” koje se održava u Sarajevu i online na Ondemand.kinomeetingpoint.ba, u Sarajevu je uručena nagrada “Sajma istinitih priča” Sarajevo Film Festivala. Dobitnica nagrade “Sajma istinitih priča” za 2023. godinu je filmska teoretičarka iz BiH, Vesi Vuković, koja je nagrađena za priču “Heroj iz Arene”.

Nagradu u vrijednosti 10.000 eura dodjeljuju Sarajevo Film Festival, Obala Art Centar i Friedrich-Ebert-Stiftung (FES) Dialogue Southeast Europe. Nagradu su Vesi Vuković u kinu Meeting Point uručili Maša Marković, menadžerica programa “Suočavanje s prošlošću” Sarajevo Film Festivala i Ralf Melzer, direktor FES Dialogue SOE.

Nagrada se dodjeljuje za razvoj priče u film – priču je na 28. Sarajevo Film Festivalu, na “Sajmu istinitih priča” u sklopu programa “Suočavanje s prošlošću”, predstavila Jovana Blanuša ispred organizacije Next Game iz Beograda. “Sajam istinitih priča” Sarajevo Film Festivala je jedinstveni događaj koji filmske stvaraoce povezuje sa organizacijama koje istražuju i dokumentuju dešavanja u bivšoj Jugoslaviji iz nedavnih ratova. „Sajam istinitih priča“  omogućava nevladinim organizacijama jedinstvenu priliku da predstave priče i materijale (lična svjedočanstva) koje su prikupili, sačuvali i učinili dostupnim cjelokupnoj javnosti. Na prošlogodišnjem, 28. Sarajevo Film Festivalu, održano je sedmo izdanje programa “Sajam istinith priča”, na kojem je između ostalog predstavljena i nagrađena priča “Heroj iz Arene”.

Priča “Heroj iz Arene” govori o onima čiji su najdraži ubijeni ili su nestali za vrijeme Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji i čije ratne rane nisu prestale 1945. U tom manje vidljivom ratu poslije rata, u borbi da se pronađu nestali i spoje porodice, učestvovao je i Marino Zurli, diskretni heroj velikih djela. Ovaj hrvatski književnik i novinar Arene je tokom deset godina objavljivao priče i fotografije o nestalima, spajao rastavljene porodice, pronalazio izgubljene ljude i vraćao radost u srca onih koji su vjerovali da se njihovi dragi više nikada neće pojaviti. Za svog života, Marino Zurli je uspio spojiti 150 porodica. “Heroj iz Arene” je priča o njemu.

Vesi Vuković je doktorirala u oblasti filmskih studija i vizuelne kulture (PhD). Odbranila je doktorat na Univerzitetu u Antverpenu u Belgiji. Članica je ViDi (Visual and Digital Cultures Research Center), kao i A* (Antwerp Gender and Sexuality Studies Network), Univerziteta u Antverpenu. Magistrirala (MA) je na Kjoto univerzitetu umjetnosti i dizajna u Japanu. Njeni naučni radovi su objavljeni u međunarodnim akademskim časopisima, kao što su Studies in Eastern European Cinema, Apparatus: Film, Media and Digital Cultures of Central and Eastern Europe, Images: The International Journal of European Film, Performing Arts and Audiovisual Communication, kao i u knjizi Balkan Cinema and the Great Wars: Our Story, za što je dobila poseban pomen 2021 na takmičenju za nagradu za najbolji akademski članak Američkog udruženja SCMS (American Society for Cinema and Media Studies Central/East/South European Cinemas). Njen umjetnički portfolio sastoji se od kratkih filmova koje je režirala i za koje je napisala scenario. Godine 2011. učestvovala je na Berlinale talent kampusu (Berlinale Talents) na festivalu u Berlinu i programu Sarajevo Talents Sarajevo Film Festivala, sa filmom Shikaku, urađenim u Japanu. Film je 2010. nagrađen Specijalnom nagradom za balansiranu upotrebu evropskog i japanskog senzibiliteta u građenju slike ljubavi i na Dukafest međunarodnom studentskom filmskom festivalu, održanom u Banja Luci u Bosni i Hercegovini. Iste godine, Shikaku je prikazan na “Spurt” izložbi, u Galeriji Aube u Kjotu u Japanu, kao i na “Gion Festival Projection”, takođe u Kjotu. Osim toga, Vuković je imala izložbu fotografija “Ki-sho-ten-ketsu”, u sklopu “Sonzaikan” izložbe, održanoj  2009. u Artzone, u Kjotu u Japanu.

Posebno izdanje programa “Suočavanje s prošlošću” završava danas projekcijom filma “Žica” Tihe Gudac. Film počinje u 17.30 sati u kinu Meeting Point, nakon čega slijedi razgovor s rediteljicom. Ulaz je slobodan.