Nizom aktivnosti u mjesecu septembru, Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka” i ove godine obilježava Zlatni septembar – mjesec podizanja svijesti o raku kod djece. Zajedno sa suorganizatorima, Gradom Visoko i JU „Centar za kulturu, sport i informisanje“ Visoko, a na incijativu Visočanina Afana Habibovića – hrabrog borca koji je pobijedio tumor na mozgu, 10. septembra 2023. godine održali su trku/šetnju „Zlatni krug“.

Trka/šetnja je održana povodom Zlatnog septembra – Međunarodnog mjeseca podizanja svijesti o raku kod djece, a za cilj je imala, prije svega, podizanje svijesti o ovom oboljenju, ali i prikupljanje sredstava za djecu oboljelu od raka kroz prodaju majica za učešće u trci.

Događaj je humanitarnog karaktera te je, kao takav, podržan od strane brojnih sportista, poznatih ličnosti, privrednih i javnih subjekata i pojedinaca građana, koji su došli s jednim ciljem, a to je podrška djeci oboljeloj od raka i njihovim porodicama. Centralna lokacija održavanja manifestacije bila je ispred Kulturnog centra Altindag – Visoko.

„Velike zahvale pripadaju ljudima koji su omogućili da se ovakav događaj organizuje. Hvala glavnom pokrovitelju BH Telecomu, te zlatnim donatorima Sparkasse BiH, Konzum i Mercator, Vispak i Perutnina Ptuj“, izjavili su iz Udruženja „Srce za djecu oboljelu od raka“.

Ovo nije običan Zlatni septembar. Ovo je mjesec kada smo trčali trku života, kada smo kao društvena zajednica iskazali svoju solidarnost s djecom oboljelom od raka. Vrijeme kada smo svi imali priliku pružiti svoju podršku.

„Što je najvažnije od svega, svi zajedno poslali smo snažnu poruku našim mališanima, a to je da nisu sami. Da smo tu uz njih sve do cilja, a to je njihovo ozdravljenje. Da smo spremni stati uz njih u najvećoj trci, onoj za život“, poručili su iz Udruženja.