Projekat “Moja kosa tvoja kosa” jedan je od najhumanijih projekata u BiH i šire. Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka” u sklopu ovog projekta izrađuje perike i daje ih na korištenje (potpuno besplatno) djeci koja su privremeno ili trajno pretrpjela gubitak kose. Veliku podršku ovom projektu pružaju dobrovoljni donatori kose koji dodatno ovaj projekat čine još humanijim i još većim, ali i oni donatori koji finansijski podržavaju i omogućavaju njegovo funkcionisanje.

Ambasadorica Udruženja Amra Džeko je svojim primjerom, odnosno donacijom kose, već dva puta, potakla mnoge ljude upravo na isti čin, te je u to ime u znak podrške bila prisutna na akciji šišanja i darivanja kose, koja se održala 15. oktobra u SCC-u.

“Svake godine sam sve sretnija i sretnija kada vidim da projekat Moja kosa tvoja kosa i dalje okuplja toliko dobrih i humanih ljudi. Drago mi je što podrška ljudi ne jenjava, te što vide njegovu vrijednost i svakog dana mu se pridružuju sa najboljom namjerom. Uvijek je veliko zadovoljstvo družiti se sa našim Bosancima i Hercegovcima i zajedno s njima biti dio ovako lijepih priča”, rekla je Amra Džeko.

Svoju podršku projektu “Moja kosa tvoja kosa” pružili su partneri ovogodišnje akcije: Sarajevo City Center, Grad Sarajevo i Općina Centar Sarajevo.

“Kada je riječ o finansijskom aspektu projekta, važno je spomenuti da za 2023. godinu projekat finansira Diplomatski zimski bazar i, stoga, hvala od srca za odabir projekta Moja kosa tvoja kosa”, naglasili su iz Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka”.

“Na današnjoj akciji šišanja i darivanja kose prikupili smo 285 donacija kose, te stekli neraskidiva prijateljstva s našim donatorima kose. Zahvaljujemo se svakoj ženi, djevojčici, muškarcu i dječaku što su danas došli, bili s nama te poklonili dio sebe za projekat Moja kosa tvoja kosa. Do sada smo izradili 70 perika u našoj vlasuljarskoj radionici, izvršili reparaciju 11 perika, iza nas je svakog mjeseca 240 sati rada na perikama. Ono što nas posebno raduje je činjenica da 80% donatora čine djeca starosti do 18 godina, a projekat je podržalo oko 15 000 donatora kose. Posebno nas raduje činjenica da u našoj vlasuljarskoj radionici rade mladi koji su preživjeli rak”, izjavili su iz Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka”.