Sigurno ste primjetili da se sve veći broj pojedinaca, ali i preduzeća, interesuje i uključuje u aktivnosti povezane sa očuvanjem naše okoline i biodiverziteta. Svijest o značaju očuvanja planete Zemlje i posljedicama koje je prouzrokovalo neekološko djelovanje prethodnih decenija, nikada nije bila izraženija.

Mnogo je toga što treba da se popravi, vremena je sve manje, ali ono što nas hrabri jeste činjenica da sve veći broj kompanija postaje ekološki osviješten.

Sport Vision je jedna od domaćih kompanija koja već nekoliko godina nastoji da bude lider, ne samo u prodaji sportske obuće i odjeće, nego i lider u društveno odgovornim aktivnostima i ekološkom načinu poslovanja.

Posjetom u nekoliko njihovih prodajnih objekata primjetili smo zanimljivu postavku, kao i očigledno nastojanje da se istakne asortiman svih sportskih brendova koji svoje proizvode kreiraju od recikliranih materijala. Kontaktiranjem marketing tima kompanije saznali smo da su u svim Sport Vision radnjama obilježeni proizvodi najrazličitijih brendova koji su izrađeni od prirodnih, recikliranih ili ekološki prihvatljivih materijala, ali i to da su se oni potrudili da krenu korak dalje i da su prethodne godine postavili „eco kutije“ za prikupljanje stare obuće i odjeće.

Naime, Sport Vision kompanija je prethodne godine u okviru Eco Vision projekta postavila „eco kutije“ u nekoliko svojih radnji u cilju prikupljanja stare odjeće i obuće koja se dalje reciklira ili donira u humanitarne svrhe. Kako njihov PR tim kaže, sistem je jednostavan: „Obezbjeđivanjem pogodnosti pri kupovini želimo da podstaknemo potrošače da doniraju obuću i odjeću koju ne nose“. Nakon sortiranja na upotrebljivo i neupotrebljivo, u saradnji sa humanitarnom organizacijom ‘ADRA’, upotrebljivo se donira u humanitarne svrhe, a neupotrebljivo se dalje prerađuje i reciklira u određene proizvode. „Na ovaj način ne samo da smanjujemo količinu otpada, zagađenje vazduha nego i upotrebljivim artiklima dajemo novi život kroz doniranje.“

Za sada se „eco kutije“ za doniranje nalaze u Sport Vision i Buzz radnjama u Sarajevu (Sport Vision radnja na Ferhadiji i Buzz radnja u SCC-u) i Banjaluci (Sport Vision i Buzz radnja u Delta Planet-u i Sport Vision radnja u ulici Veselina Masleše), a cilj je da u narednim sezonama značajno povećaju broj kutija za doniranje, te samim tim više doprinesu smanjenju emisije CO₂ zagađenja. Potrošači već stvaraju naviku doniranja odjeće i obuće koju ne nose, a svijest o potrebi očuvanja okoline postaje sve veća.

Ono što ističu iz Sport Vision tima jeste da je ovo samo jedan mali dio aktivnosti koje sprovode u okviru projekta VIZIJA ZDRAVE BUDUĆNOSTI. Obnova školskih sala, pošumljavanje, skupljanje otpada, eko trke i mnogo druge aktivnosti su bile i nastaviće da budu dio redovnih društveno odgovornih aktivnosti Sport Vision kompanije.

Možda je baš sada prilika da se i vi priključite Eco Vision pokretu i date prednost ekološki prihvatljivim artiklima pri narednoj kupovini, jer samo zajedno možemo učiniti da ova planeta ponovo bude zdrava okolina za život.