×

Specijalni filmski program OFF-a i SARTR-a posvećen Gazi, prihod od ulaznica za pomoć Palestincima

Telemach Omladinski Film Festival Sarajevo, u saradnji sa Sarajevskim Ratnim Teatorm (SARTR), a u sklopu programa “Suočavanje s realnošću, u fokusu: Palestina”, u periodu od 15. do 17. novembra, upriličit će projekcije tri filma posvećene Palestini.

Riječ je o filmovima “3000 noći”, red. Mai Masri (projekcija 15. novembra), “Omar”, red. Hany Abu-Assad (projekcija 16. novembra) te filma “200 metara”, red. Ameen Nayfeh (projekcija 17. novembra).

“3000 Noći” je film o mladoj palestinskoj učiteljici po imenu Layal koja je nepravedno optužena i osuđena na osam godina zatvora. Prebačena u strogo čuvani izraelski ženski zatvor suočava se sa zastrašujućim svijetom u kojem su palestinske političke zatvorenice zatvorene zajedno s izraelskim zatvorenicima. Layal rađa sina u zatvoru i bori se da ga zaštiti, preživi i očuva nadu.

“Omar” je film o palestinskom pekaru po imenu Omar koji je uhapšen i pretučen od strane izraelskih obavještajnih agenata nakon što on i njegovi prijatelji odluče ubiti izraelskog vojnika. Omaru je rečeno da će dobiti slobodu ako pomogne u hvatanju osobe za koju vjeruju da je pucala. Omar se ponovno pridružuje svojim prijateljima i počinje sumnjati da među njima postoji doušnik. Film govori o trojici prijatelja iz djetinjstva uhvaćenih u ratu za koji se čini da nema kraja.

Film “200 metara” govori o porodici u palestinskom gradu Tulkarmu koja je razdvojena izraelskim zidom. Otac, Mustafa, pokušava posjećivati svog sina koji se nalazi s druge strane zida. Mustafa i njegova supruga Salwa potječu iz dva palestinska sela koja su udaljena samo 200 metara jedno od drugog, ali su razdvojena zidom. Mustafa odbija tražiti dozvolu za život s porodicom i umjesto toga koristi radnu dozvolu kako bi ih svakodnevno posjećivao.

Projekcije će se održati u Sarajevskom ratnom teatru 15., 16. i 17. novembra, s početkom u 19:30 sati. Cijena ulaznica iznosi 10 KM. Kompletan prihod od prodaje ulaznica bit će doniran u humanitarne svrhe, odnosno kao finansijska pomoć Gazi.

Ulaznice je moguće kupiti na tickets.omladinski.ba ili na ulazu u SARTR, prije projekcije, a u zavisnosti od raspoloživosti mjesta i kapaciteta.

Telemach OFF se prije 15 dana, kao i SARTR, oglasio saopćenjem u vezi s dešavanjima u Pojasu Gaze, ističući kako ne trebamo navijati u ratu, nego protiv rata te, između ostalog, najavio konkretne aktivnosti.

Kao festival koji promoviše mir, jednakost, solidarnost, toleranciju, empatiju, suživot i, najbitnije od svega, ljudska prava i različitost – izražavamo duboku razočaranost nijemim posmatranjem stradanja nedužnih civila u okupiranoj Palestini. Potreseni smo i uznemireni dešavanjima na Bliskom istoku i stradanjima nedužnih u Gazi, a izrevoltirani nijemim posmatranjem onih koji imaju moć da promijene narativ i tok svih dešavanja. Mi ne možemo i ne želimo da ostanemo nijemi kao umjetnici koji moraju da budu glas za one koji ga nemaju, da govore za one koji ne mogu, a koji, nažalost, i ne smiju da govore“, saopćeno je iz OFF-a.