Ostalo je nešto više od sedmicu dana do premijere četvrte generacije Superba. Škoda Auto je objavila skice eksterijera svog potpuno novog vodećeg ICE modela. Njegov dizajn uključuje elemente novog dizajnerskog jezika “Modern Solid”, a ključne karakteristike uključuju nadograđena LED Matrix prednja svjetla i LED zadnja svjetla s kristalnim elementima. Svjetska premijera biće emitovana uživo, 2. novembra 2023. godine, u 19:00 po srednjeevropskom vremenu.

Oliver Stefani, Head of Škoda Design, objašnjava: “Superb je tradicionalno oblikovao Škodin dizajnerski jezik, a četvrta generacija modela će nastaviti da čini upravo to: njegov izgled karakterišu oštro nacrtane linije, jasno definisane i dinamične proporcije i moderan skulpturalni i kristalni stil.“

Skice eksterijera pokazuju prve karakteristike novog “Modern Solid” dizajnerskog jezika, naglašavajući na taj način posvećenost kompanije Škoda Auto razvoju svoje filozofije dizajna, dok u isto vrijeme ostaju vjerni vrijednostima renomirane marke kao što su praktičnost i prostranost. Još duži i viši Superb četvrte generacije dolazi sa poboljšanim aerodinamičkim performansama i brojnim istaknutim detaljima. Između ostalog, farovi su postali oštriji i kristalniji, prostor za glavu i prtljažnik znatno su porasli.

Svjetska premijera će se prenositi uživo na Škoda Storyboard kao i na Škoda’s YouTube kanalu 2. novembra 2023 u 19:00 CET.

Dizajn četvrte generacije Superb-a uključuje elemente novog Modern Solid dizajnerskog jezika. Ključne karakteristike uključuju dinamičke proporcije, unapređena LED Matrix prednja svjetla i LED zadnja svjetla s kristalnim elementima.

Skice naglašavaju posvećenost Škoda Auto-a razvoju svoje filozofije dizajna, istovremeno ostajući vjerni vrijednostima renomiranog brenda, kao što su praktičnost i prostranost.

Još duži i viši Superb četvrte generacije dolazi sa poboljšanim aerodinamičkim performansama i brojnim istaknutim detaljima.

Između ostalog, farovi su postali oštriji i kristalniji, prostor za glavu i prtljažnik znatno su porasli.

Škoda Superb prve generacije montiran je svojevremeno u pogonu Volkswagen Sarajevo u Vogošći. Nova, četvrta generacija Superba na bosanskohercegovačkom tržištu očekuje se u drugom kvartalu 2024 godine, kada stiže i u većinu Evropskih zemalja”, istakao je Ismir Omeragić, Škoda brand manager u kompaniji Porsche BH.

Ismir Omeragić, Škoda brand manager u kompaniji Porsche BH

Superb je jedan od posljednjih modela u segmentu gornje srednje klase, koji će se nastaviti proizvoditi u dvije karoserijske izvedbe: kombi i limuzina. Škoda Superb je u Bosni i Hercegovini najprodavanije i najpopularnije vozilo u svojoj klasi, a nova generacija će pomoći da Superb potvrdi i dodatno unaprijedi lidersku poziciju”, dodaje Omeragić.