Sigurnost, jednostavnost i brzina su samo neke od stavki koje online plaćanja čine izuzetno praktičnom i popularnom platnom metodom. Na internetu možete obaviti kupovinu iz svoje omiljene fotelje i pri tom uživati u širem asortimanu proizvoda nego što je to na samim fizičkim mjestima prodaje, kao i doći do onih trgovaca i proizvoda koje inače u fizičkim uslovima vjerovatno nikada ne biste pronašli. Ako uzmemo u obzir i to da online možemo  plaćati i mjesečne komunalne račune i pretplate na digitalne usluge, kao i to da nam poručeni proizvodi stižu direktno na kućnu adresu, jasno je da svijet elektronske trgovine nudi mnoštvo prilika i mogućnosti među kojima svako od nas može odabrati one koji najviše odgovaraju našim ličnim potrebama.

Klik koju vašu online kupovinu čini krajnje jednostavnom – i sigurnom – je svakako online plaćanje. A da bi nagradila i podstakla svoje korisnike da iskoriste prednosti koje ovaj način plaćanja pruža, kompanija Mastercard pokrenula je kampanju u okviru koje će svi Mastercard korisnici biti nagrađeni cash back-om, odnosno povratom sredstava od 10 KM u periodu od 1. do 31. maja 2022. godine. Da bi ostvarili prava na povrat, korisnici treba da izvrše minimalno 2 online plaćanja svojom Mastercard karticom zbirne vrijednosti od najmanje 1 KM kod bilo kojeg domaćeg trgovca, i povrat sredstva automatski dobijaju nazad na račun povezan sa svojom Mastercard karticom.

Plaćanje je moguće izvršiti sa bilo kog uređaja – računara, telefona ili tableta, a sva online plaćanja na domaćim stranicama, aplikacijama ili platformama – uključujući i online plaćanja komunalnih usluga, računa mobilnih operatera, plaćanje poručivanja hrane, kupovine iz domaćih prodavnica, kao i ponovljenih plaćanja sačuvanom karticom na stranici trgovca zahvaljujući usluzi credentials-on-file, sastavni su dio ove kampanje.

Onda kada karticom platite online, tada možete biti sigurni da je cijeli proces kupovine zaokružen na najpraktičniji mogući način, a da vi kao potrošač uživate sva potrošačka prava zamjene ili vraćanja robe.

Donosimo vam i nekoliko korisnih savjeta koje lako možete primijeniti kako bi vaša online kartična plaćanja bila sigurna i bezbijedna:

  • Prvo što je potrebno potražiti na svakoj stranici su dva znaka sigurne enkripcije (šifriranja) podataka – simboli https i katanac 🔓. Ovi znakovi bi trebali da se nalaze u polju website adrese trgovca (address bar)
  • Na internet prodavnicama uvijek potražite i istaknute simbole Mastercard SecureCode i Mastercard Identity Check, jer je to garancija da su vaši platni podaci enkriptovani i da se ne dijele ni sa kim, čak ni sa trgovcem – razmjena tih podataka odvija se po visokim standardima enkripcije i zaštite i isključivo između vas i banke koja vam je izdala platnu karticu.
  • Svoj PIN i CVC2 (trocifreni broj na poleđini kartice) nikada ne dijelite s drugima.
  • Obratite pažnju da kod online plaćanja nikada ne koristite javne kompjutere ili javne mreže.
  • Ukoliko vaša banka nudi tu uslugu, obavezno se prijavite za opciju dvofaktorske autentifikacije, odnosno unošenje dodatnog OTP koda koji banka šalje u SMS poruci nakon što ukucate platne detalje na strani za sigurno plaćanje kao dodatni stepen bezbjednosti.
  • Prilikom kreiranja naloga kod trgovaca, koristite jake šifre, odnosno izbjegavajte da vaše šifre budu kombinacija vašeg ili imena djece, datuma rođenja i sličnih, očiglednih asocijacija.
  • Uvijek kada planirate kupovine većih vrijednosti, provjerite sa svojom bankom da li postoji neki limit po transakciji kako ne bi bilo neprijatnih iznenađenja.