Igrana serija “Znam kako dišeš” kreatora Jasmile Žbanić i Damira Ibrahimovića, reditelja Alena Drljevića i Nermina Hamzagića i scenaristice Elme Tataragić, uvrštena je u glavni program ovogodišnjeg jubilarnog 80. izdanja Venecija Film Festivala.

Ovo je prvi put da će jedna TV serija s ovih prostora svoju svjetsku premijeru doživjeti u sklopu jednog od najvećih svjetskih festivala, koji će se održati u periodu od 30. augusta do 9. septembra 2023. godine.

Serija se sastoji od šest epizoda. Snimana je tokom 2022. i 2023. godine na području Sarajeva. Sve počinje slučajem samoubistva maloljetnika koje pokreće lavinu događaja u privatnom životu tužiteljice Nevene Murtezić. Samohrana majka tinejdžera u procesu razvoda sve teže balansira život sa sinom Dinom (17) i posao koji je pod stalnim pritiskom politike i javnosti.

Živimo u društvu izgubljenog povjerenja u institucije, informacije, činjenice. Odbacujemo nijanse i stvaramo crno-bijeli svijet baziran na nepovjerenju u sve osim svoja, često neutemeljena, vjerovanja. ‘Znam kako dišeš’ kroz tužilačke istrage i porodične priče postavlja pitanja: Koliko vjerujemo svojoj djeci? Koliko ih poznajemo? Šta kada su potpuno drugačija od nas i našeg sistema vrijednosti?”, izjavila je Jasmila Žbanić, kreatorica serije.

Sedin Kahriman, generalni direktor BH Telecoma kazao je kako su potpuno svjesni internacionalnog potencijala serije “Znam kako dišeš” Jasmile Žbanić iz produkcije BH Content Lab platforme, ponosni što će serija imati svjetsku premijeru u Veneciji na jednom od najprestižnijih svjetskih festivala.

Ovo je veliki uspjeh za cijelu bh. kinematografiju, ali i za BH Telecom i s velikim zadovoljstvom najavljujem da će korisnici Moja TV imati mogućnost gledati ovu seriju ekskluzivno na MY TV-u u oktobru“, izjavio je Kahriman.

U seriji igraju: Jasna Đuričić, Lazar Dragojević, Ermin Bravo, Mirvad Kurić, Kemal Rizvanović, Selma Alispahić, Emir Hadžihafizbegović, Jelena Kordić Kuret, Jasna Žalica, Tatjana Šojić, Izudin Bajrović, Boris Isaković, Faketa Salihbegović-Avdagić, Dino Bajrović, Lana Stanišić, Boris Ler, Rijad Gvozden i drugi.

Ostali dio kreativne ekipe čine: kasting direktorica Timka Grahić, snimatelj zvuka Predrag Doder, dizajner zvuka Igor Čamo, šminkerica Mojca Gorogranc, kostimografkinja Irma Saje, scenografkinja Mirna Ler, autor muzike Mirza Rahmanović Indigo, montažer Vladimir Gojun te direktori fotografije Christine A. Maier i Eldar Emrić.

Producent serije ispred BH Telecom/BH Content Lab platforme je generalni direktor Sedin Kahriman, a ispred Deblokade, Jasmila Žbanić i Damir Ibrahimović.

BH Telecom je kroz platformu BH Content Lab do sada realizirao pet projekata i to: “Kotlina”, “Na rubu pameti”, “Znam kako dišeš”, “Princ iz Eleja” i “Tender”. U zadnje dvije godine BH Telecom je uložio 10 miliona u razvoj filmske industrije, a planira do 2024. godine investirati 30 miliona KM, što ga čini najznačajnijim partnerom bh. kinematografije. BH Telecom je podržao i film “Qua vadis Aida?”, najbolji evropski film 2021, koji je bilo nominovan za prestižnu nagradu Oscar.