Mjesec septembar protekao je u znaku predstavljanja najnovijeg Škodinog električnog automobila na bh. tržištu. U tu svrhu Škoda a.s. je kompaniji Porsche BH na korištenje ustupila tri najupečatljivije izvedbe svog prvog potpuno električnog vozila – Škoda Enyaq: Founders Edition, Sport line i RS Coupé.

Najprije su navedena tri modela bila dio manifestacije „E-caravan“ u organizaciji kompanije Porsche BH, u okviru koje su predstavljeni najaktuelniji električni automobili Volkswagen grupacije i još jednom potvrđeno opredjeljenje ka implementaciji elektromobilnosti u BiH. U Mostaru, Tuzli, Brčkom i Banja Luci građani su bili u prilici testirati aktuelne električne automobile među kojima je najviše simpatija građana „pokupio“ Enyaq RS Coupé koji je ujedno zabilježio i najviše testnih vožnji u ovim gradovima.

Poslije „E-caravana“, Škoda tim BH je za mrežu ovlaštenih partnera organizirao školovanje o modelu Enyaq. Podijeljeni u dvije grupe, partneri su imali priliku da, nakon stečenog teorijskog znanja i u praksi isprobaju ova tri modela Škoda Enyaq, te su na dionici Sarajevo – Neum – Sarajevo uživali u vožnji i performansama ovog Škodinog električnog prvijenca. Učesnici su uporedo imali priliku testirati i električna vozila konkurentskih brendova.

Nakon što je Enyaq iV kao najvažniji novi model Škode još prošle godine predstavljen na svjetskoj premijeri, prošle sedmice je u hotelu Austria na Ilidži upriličena prezentacija za medije nakon koje su novinari u testnim vožnjama prešli prve kilometre u Škodinom električnom SUV-u.

U sklopu Evropske sedmice mobilnosti, nakon dvogodišnje pauze, u Sarajevu je održana promotivna vožnja biciklista „Giro di Sarajevo“. Škoda BH je, kao i prethodnih godina bila sponzor događaja, te je sa svoja dva električna vozila Škoda Enyaq ulicama Sarajeva predvodila kolonu od 2.000 biciklista.