Sedmi festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) održat će se od 13. do 17. septembra 2024. godine u Sarajevu. U okviru Festivala bit će održan i program za profesionalce iz dokumentarne industrije AJD Industry Days. Osim kvalitetne selekcije dokumentarnih filmova bit će upriličen i propratni program, specijalne projekcije, paneli i trening za mlade autore kao i mnoge druge aktivnosti vezane za promociju dokumentarnog filma.

Organizatori AJB DOC Film Festivala su od samih početaka i prvog izdanja usvojili praksu da definišu godišnju glavnu temu kojom se kroz vrhunsku selekciju dokumentarnih filmova obraćaju publici. Svake godine to je tema koja oslikava društvena dešavanja u kontekstu prikazanih filmova, ali i sveukupnih trendova u društvu, pa je tako ove godine odabrana tema “JUSTICE?”

“Kao festival koji u fokus stavlja univerzalne ljudske vrijednosti i želi afirmisati autore koji se bave društvenim fenomenima, preuzeli smo zadatak da propitujemo univerzalne pojmove, istine, okolnosti i odnose društva u kojem živimo jer svijet u kojem smo rođeni ni po čemu neće biti blizak onome koji ćemo ostaviti potomcima.

Stoga, tema JUSTICE?, i propitivanje ove plemenite ideje, dolazi u idealnom trenutku golim okom vidljivih tektonskih promjena u svijetu, koje se ogledaju u značajnim izmjenama u omjeru snaga u međudržavnim odnosima, masovnim ubijanjima, ne samo ljudi nego i naroda, agresiji na suverene države, migracijama, političkim previranjima, ekonomskom osnaživanju jednih i siromašenju drugih, redefiniciji mnogih uvriježenih pojmova, pa i napretku u tehnologiji – za koji nismo sigurni dokle ide i kuda nas vodi”, ističu organizatori Festivala.

Teme šireg značaja

“Kako vrijeme odmiče, djeluje da sve što je dogovoreno univerzalnim društvenim normama biva tema preispitivanja. Izostala je snažna akcija za očuvanje moralnih i etičkih postulata na kojima je moderno društvo zasnovano i koji se propagiraju kao simbol naprednog uređenja. Izostala je odbrana pravde i pravednosti prema svima, a ostala samo retorika i glasovi koji se prema interesnoj sferi pojačavaju ili gase. Mnoge su anomalije u sistemu ili namjerno nijekanje zakona, sporazuma, prava i obaveza, digniteta ljudskog postojanja i fer odnosa prema svakom ljudskom biću. Zato je krajnje vrijeme da se zapitamo i preispitamo o ličnim i društvenim pravdama i nepravdama i zauzmemo stav te da učestvujemo kao svjedoci onim ispričanim u filmovima koji će biti prikazani.

Zadatak umjetnosti je baviti se temama od šireg značaja, ponekad bolnim, zabranjenim, ignorisanim i marginalizovanim, ali prevažnim da bi se o njima šutjelo. Naš zadatak je dati glas onima kojima je on uskraćen, a o tome govori i to propituje aktuelna tema Festivala”, zaključuju organizatori AJB DOC Film Festivala.

Podsjećamo, u Takmičarskoj selekciji bit će prikazani dokumentarni filmovi namijenjeni televizijskom emitovanju, u selekciji Last Minute Cinema dugometražni, a AJB Prikazuje okupit će najbolje dokumentarce regionalne produkcije. SmartDoc selekcija rezervisana je za ostvarenja mladih autora, a bit će upriličene i specijalne projekcije.