U okviru Dana BHAAAS-a, Sarajevo će ove godine biti domaćin Međunarodnog simpozija plastične hirurgije koji će okupiti vrhunske stručnjake i obuhvatiti širok spektar tema. Simpozij će se održati 23. juna u Hotelu Hills. Konferencija Dani BHAAAS-a predstavlja najistaknutiju aktivnost koju organizira Bosanskohercegovačko-američka akademija nauka i umjetnosti (BHAAAS), a kroz godine su izrasli u respektabilan međunarodni događaj u Bosni i Hercegovini sa hiljadama učesnika iz više od 30 zemalja svijeta. Simpozij plastične hirurgije će voditi dr. med. Dražen Erić i prim. dr. Alija Aginčić, na čelu sa dr. Mahirom Tanović, koja je uspješna bh. plastična hirurginja u New Yorku i jedna od dosadašnjih predsjednica BHAAAS-a.

“Naši istaknuti predavači, među kojima su dr. Roger K. Khouri, prof. dr. Uroš Ahčan i dr. Ahmed Yakubovich Rakhimov, donose bogato iskustvo i znanje koje će nesumnjivo inspirisati i educirati sve prisutne. Dr. Khouri će predstaviti svoje pionirske radove u prijenosu masti na grudi i rekonstrukciji dojki, dok će prof. dr. Ahčan podijeliti svoja iskustva u korištenju 3D modela za rekonstrukciju nosa. Dr. Rakhimov će nas upoznati sa najnovijim tehnikama u estetskoj i rekonstruktivnoj hirurgiji lica i tijela. Pozivam sve zainteresovane stručnjake, istraživače i studente da nam se pridruže na ovom značajnom događaju. Vaše prisustvo i doprinos su od ključne važnosti za uspjeh naših simpozija i cjelokupne misije BHAAAS-a, a biti dio ove zajednice predstavlja priliku za rast, inspiraciju i pozitivan uticaj na cijelo društvo”, istakla je dr. Mahira Tanović i dodala kako će Simpozij obuhvatiti najnovija postignuća u regenerativnoj hirurgiji, inovativne metode rekonstrukcije, kao i primjenu naprednih tehnologija u plastičnoj hirurgiji.

Tokom ovogodišnjeg Simpozija, učesnici će imati jedinstvenu priliku da prate uživo jedan od najinovativnijih operativnih zahvata iz ordinacije dr. Alije Aginčića. Radi se o zahvatu presađivanja masnog tkiva na lice u svrhu podmlađivanja, koji će voditi priznati stručnjaci dr. Mahira Tanović i dr. Alemko Čvorak.

Ovaj Simpozij je dio značajnog i bogatog programa u okviru 19 Medicinskih simpozija koliko će biti održano na ovogodišnjim Danima BHAAAS-a. Osim stručnih predavanja i prezentacija, Simpoziji će pružiti izvanredne mogućnosti za umrežavanje i povezivanje s kolegama iz cijelog svijeta. Pored  plastične hirurgije bit će obuhvaćene oblasti pulmologije, kardiovaskularne hirurgije, anestezije, ginekologije, dermatologije, radiologije, hepatologije, hitne medicine, neurologije, mentalnog zdravlja djece, pedijatrije, primarnog zdravstva, neurohirurgije, ortopedije, oftalmologije, onkologije i infektivnih bolesti.

“Želim istaći da Medicinski simpoziji predstavljaju platformu za razmjenu znanja i iskustava potičući nove ideje i saradnje koje prate svjetsle tremdpve te poboljšavaju kvalitet života naših pacijenata. Radujem se susretu u Sarajevu i zajedničkom radu na unapređenju medicinskih nauka”, kazao je dr. Adnan Begović, specijalista za plućne bolesti i intenzivnu njegu na klinici u San Diegu i predsjednik medicinskog odjela BHAAAS-a.

OvogodišnjaBHAAAS konferencija, koja će biti održana od 20. do 23.juna u Hotelu Hills, obuhvata stotine prezentacija, desetine simpozija i mnogobrojna paralelna predavanja iz oblasti medicine, tehničkih i prirodnih nauka, te održivog urbanog razvoja. Tokom tri dana trajanja konferencije, organizatori donose inovativne i interdisciplinarne primjene naprednih tehnologija, program posvećen studentima, umjetničke izložbe i nastupe, te izvanredne prilike za saradnju, umrežavanje i povezivanje domaćih i stranih stručnjaka.