Samir Fočo, talentirani bosanskohercegovački dizajner zvuka, dobitnik je prestižne nagrade “Emmy” u kategoriji “Izvanredna montaža zvuka za dokumentarni ili reality program”. Njegov uspjeh nije prošao nezapaženo, a nagrada je stigla za izvanrednu montažu zvuka u filmu “Moonage Dream” autora Bretta Morgena.

“Moonage Daydream” je intrigantan dokumentarni film posvećen engleskom kantautoru Davidu Bowieu. Brett Morgen, višestruko talentirani filmski stvaratelj, preuzeo je ulogu scenariste, redatelja, producenta i montažera kako bi stvorio film koji pruža intiman uvid u život i umjetnički put jednog od najutjecajnijih muzičara svih vremena. Film se temelji na do sada neobjavljenim snimcima iz osobnih arhiva Davida Bowiea, uključujući uzbudljive trenutke s njegovih koncerata uživo.

Fočo je bio odgovoran za zvuk i u holivudskim blockbusterima poput “Mission: Impossible – Fallout”, “Mission: Impossible – Rogue Nation” i “Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2”. No, njegov doprinos nije ograničen samo na globalne megahitove. Sarađivao je i s bh. oskarovcem Danisom Tanovićem, radeći kao dizajner zvuka na filmu “Epizoda u životu berača željeza” koji je 2013. godine osvojio Srebrnog medvjeda na Međunarodnom filmskom festivalu Berlinale.

Njegova raznovrsnost i stručnost u radu s različitim žanrovima filma čine ga jednim od najtraženijih dizajnera zvuka u industriji. Nagrada “Emmy” predstavlja vrhunac priznanja u televizijskoj industriji u SAD-u, a njegov doprinos umjetnosti zvuka i filmskoj industriji ukazuje na izuzetnu karijeru i obećava impresivne projekte u budućnosti.