U svojih dvanaest godina postojanja, Rukom, mali brend iza kojeg stoje Andrea Čavić i Aleksandra Saltagić, iznjedrio je neke od najotpornijih ruksaka koje smo imali priliku posjedovati, te su nam razlozi njihove popularnosti sasvim jasni. Hvaljeni zbog svoje izdržljivosti, koliko i zbog estetike, ruksaci Rukom svojim vlasnicama i vlasnicima garantuju unikatnost i dugo nošenje.

Priča o Rukomu započela je u proljeće 2010. godine, kada su Čavić i Saltagić počele osmišljavati koncept svojih proizvoda, a potom pokrenule i online shop. Ideja je naizgled bila sasvim jednostavna. “Bukvalno je sve počelo od riječi ‘Happiness’. Neko ju je izgovorio slučajno, ako slučajnosti postoje, a mi ne vjerujemo previše u njih. Dakle, imale smo želju baš tu riječ aplicirati na zid dnevnog boravka. Uz pomoć grafičke dizajnerice, koja je znala kako to učiniti, nastao je i naš prvi dekorativni stiker koji nikada nije postavljen na taj zid, ali to je već neka druga priča, o povratku iz Njemačke i započinjanju nove životne etape“, priča nam Andrea Čavić.

U početku je Rukom bio drugo ime za ponudu deko-stikera, ali se paleta proizvoda uskoro proširila na nakit, torbe, nesesere, novčanike, najrazličitije potrepštine i dodatke. Prije nekoliko godina, ipak, torbe su ‘pobijedile’ sve drugo i postale područje na koje su se odlučile usredsrediti. “Kako smo relativno brzo otvorile svoju prvu radnju na Baščaršiji, htjele smo proširiti i obogatiti ponudu. Bilo je u njoj zaista preslatkih rukotvorina, i danas, kada vidimo fotografije iz tog vremena, budemo nekako posebno ispunjene i ponosne. U međuvremenu su nam se desile neke životne prekretnice, koje su uslovile i velike promjene u samom Rukomu. Učile smo iz grešaka i krenule skoro ispočetka, a iz toga su nastali novi modeli Rukom tašni, a iz tašni, ruksaci.

Ruksakotvorine, kako ih nazivaju, u obliku u kojem se i danas mogu pronaći u njihovoj ponudi, predstavile su 2017. godine i otad je iz njihove radionice izašlo nekoliko hiljada ruksaka, među kojima je teško naći dva identična. Princip kojeg se drže prilikom izrade ruksaka jeste da svaki bude unikatan.

Drugi princip na kojem temelje sav svoj rad jeste da materijali koje biraju za izradu ruksaka budu vrhunski, da se testiraju prije samog krojenja, te da svi budu iz lokalne ponude. Zahvaljujući ovim polaznim tačkama, vlasnice i vlasnici Rukom ruksaka za njih imaju samo riječi hvale, uz naglasak na tome da ih je teško oštetiti i ogrebati, te da su, uprkos svojoj otpornosti, izuzetno ugodni za nošenje i predstavljaju odličan izbor za svaku priliku.

Materijali koje koristimo su visokog kvaliteta, veganskog porijekla, jer zaista smatramo da nema potrebe da se pri izradi ruksakotvorina koriste materijali životinjskog porijekla. Sve materijale testiramo prije izrade modela, odnosno krojenja. Dogodilo se da se, nakon izrade jednog ruksaka, pokazala nepostojanost materijala, te smo se odmah dale u potragu za sličnim i uspjele ga zamijeniti“, naglašava Andrea.