U Sarajevu je, povodom obilježavanja Svjetskog dana dijabetesa, promovisana knjiga “Dijakuhinja”, čiji je izdavač Udruženje oboljelih od dijabetesa tipa 1 Kantona Sarajevo. Knjiga je nastala u okviru istoimenog projekta, koji je proveden protekle godine uz podršku kompanije Novo Nordisk, a koji je za cilj imao okupiti djecu i mlade sa dijabetesom, kako bi kroz druženje i učenje kulinarskih vještina, upoznali dijabetes, njegovu ispravnu kontrolu, kao i važnost zdrave prehrane.

Mladi članovi udruženja osoba sa dijabetesom iz Sarajeva, Tuzle, Bihaća, Banje Luke i Prijedora, svoje kulinarske vještine sticali su na Akademiji šefa Nermina Hodžića, a osim kulinarstva upoznali su se sa nutricionističkim karakteristikama namirnica, zdravih obroka, kao i drugih specifičnosti dijabetesa.

Hrana predstavlja nešto veoma lično i emotivno za svakog od nas. Osim toga što nam osigurava energiju za funkcionisanje organizma, hrana koju jedemo oslikava našu ličnost, kulturu i tradiciju, a posebno je zadovoljstvo kada je dijelimo sa drugima u prilikama poput praznika, druženja i okupljanja u društvu dragih ljudi.

Uspostavljanje dijagnoze dijabetesa, podrazumijeva niz promjena u našim dotadašnjim navikama, a jedno od pitanja koje se nameće, ne samo osobama kojima je dijagnosticiran, već podjednako i članovima porodice je: “Šta mi je sada dozvoljeno da jedem?”

Upravo je ovaj priručnik pomoć za rješavanje nedoumica koje mogu imati, kako osobe sa dijabetesom, tako i njihovi roditelji, članovi porodice i prijatelji. Živjeti sa dijabetesom ne znači zabranu i ograničenja, već naprotiv, prostor za primjenu i otvaranje novih mogućnosti.

Na pripremi knjige je radio tim eminentnih stručnjaka, uključujuči i nutricioniste, koji su prilagodili balansirane recepture, objasnili način brojanja ugljikohidrata, kao i prijedloge fizičke aktivnosti prilagođene osobama sa dijabetesom.

Kako je moto ovogodišnjeg Svjetskog dana dijabetesa “Edukacijom za bolje sutra”, knjiga je odličan izvor informacija o dijabetesu, zdravim stilovima života uključujući fizičku aktivnost i zdravu ishranu, koje predstavljaju i osnovne postavke liječenja, kontrole i prevencije dijabetesa.

Kroz petnaest edukativnih poglavlja obrađene su zanimljive činjenice o dijabetesu i kako sa njim živjeti, a kroz dvadeset recepata prikazani su primjeri zdravih obroka, pa je knjiga namijenjana, ne samo osobama sa dijabetesom, već i svima koji žele voditi zdrav način života.

Osim recepata, skeniranjem QR koda u knjizi moguće je putem Youtube kanala pratiti način izrade recepata i pripreme obroka, što sve skupa predstavlja inspirativan materijal koji će koristiti mnogima da svakodnevno izaberu i pripreme zdrave obroke.