29. Sarajevo Film Festival će odati počast redateljici, scenaristici i producentici Jessici Hausner i predstaviti izbor filmova cijenjene autorice u festivalskom programu “Tribute to” (Posvećeno). U sklopu programa bit će prikazani dugometražni filmovi Jessice Hausner: CLUB ZERO (2023), LITTLE JOE (2019), AMOUR FOU (2014), LOURDES (2009), HOTEL (2004) i LOVELY RITA (2001).

Sarajevo Film Festival predstavlja program ‘Tribute to’ posvećen izuzetnoj redateljici i našoj cijenjenoj prijateljici, Jessici Hausner. Sa zadovoljstvom najavljujemo da ćemo publici i filmofilima omogućiti jedinstvenu priliku da uživaju u odabranim filmovima ove utjecajne autorice. Ovim programom želimo istaknuti vrijednost njenog filmskog stvaralaštva i publici približiti jedinstvenu viziju ove umjetnice. Izborom filmova koje prikazujemo u programu ‘Tribute to’ naglašavamo važnost ovih djela u kontekstu savremenog filma“, rekao je direktor Sarajevo Film Festivala Jovan Marjanović.

Jessica Hausner rođena je u Beču 1972. godine. Studirala je režiju na Filmskoj akademiji u Beču gdje je snimila nagrađivane kratke filmove FLORA (1996) i INTERVIEW (1999). Njen prvijenac LOVELY RITA premijerno je prikazan na filmskom festivalu u Cannesu u okviru programa Un Certain Regard 2001. godine. I sa svojim drugim filmom, HOTEL, ponovo je u Un Certain Regard programu, 2004. godine. Godine 2009. LOURDES je uvršten u takmičarski program Venecijanskog filmskog festivala gdje je osvojio FIPRESCI nagradu. AMOUR FOU (2014) premijerno je prikazan u programu Un Certain Regard, a LITTLE JOE (2019), peti dugometražni film Jessice Hausner i njen prvijenac na engleskom jeziku, bio je u tamičarskom programu festivala u Cannesu, gdje je Emily Beecham osvojila nagradu “Prix d'interprétation féminine” za najbolju glumicu.

Njen najnoviji film CLUB ZERO imao je svjetsku premijeru na 76. filmskom festivalu u Cannesu. Među producentima filma CLUB ZERO je i Obala Art Centar iz Sarajeva, u okviru zajedničkog projekta s TRT-om i Doha Film Institutom. Producenti filma u ime Obala Art Centra su Mirsad Purivatra i Jovan Marjanović.

Jessica Hausner je bila gošća 23. Sarajevo Film Festivala (2017. godine), kada je otvorila 11. izdanje programa Talents Sarajevo.

29. Sarajevo Film Festival bit će održan od 11. do 18. augusta 2023. godine.