Od četvrtka, 9. marta, u kinima u Bosni i Hercegovini počelo je prikazivanje novog domaćeg filma “Najsretniji čovjek na svijetu”. Uz dio ekipe filma, “Najsretniji čovjek na svijetu” je premijerno prikazan u Sarajevu. Film je režirala Teona Strugar Mitevska, koja s Elmom Tataragić potpisuje i scenarij.

Veliko je zadovoljstvo biti u Sarajevu. Na neki način, i meni i Elmi ovo je bila najvažnija premijera. Hvala cijeloj ekipi, u životu nisam radila sa tako dobrom glumačkom i tehničkom ekipom. Ovaj film je naša ljubavna poema Sarajevu”, rekla je Strugar Mitevska nakon premijere u Sarajevu.

Ovaj smo film dugo pripremali. On govori o oprostu, ali govori i o usamljenosti, potrebi za drugim, za dodirom na nekom duhovnom nivou”, izjavila je Tataragić.

Film “Najsretniji čovjek na svijetu” prati 40-godišnju Sarajku Asju koja jedne subote na majčin nagovor odlazi na speed dating. Spajaju je s 43-godišnjim bankarom Zoranom. Po riječima rediteljice, “Najsretniji čovjek na svijetu” je priča o nemogućim vezama, o ljubavi i apsurdu. U filmu glume: Jelena Kordić Kuret (Asja), Adnan Omerović (Zoran), Labina Mitevska, Ana Kostovska, Ksenija Marinković, Izudin Bajrović, Vedrana Božinović, Irma Alimanović, Mona Muratović, Nikolina Kujača, Siniša Vidović, Kemal Rizvanović.

„Najsretniji čovjek na svijetu” je dobitnik Grand Prixa žirija i Nagrade mladog žirija na 14. Les Arcs Film Festivalu u Francuskoj, FIPRESCI nagrade za najbolji film na 35. Panorami evropskog filma u Atini, nagrade za najbolji koprodukcijski film, za najbolju šminku i najbolju kostimografiju na Festivalu slovenskog filma u Portorožu.

Film je nastao kao koprodukcija između Sjeverne Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Danske, Belgije i Bosne i Hercegovine, a bh. producenti su Amra Bakšić Čamo i Adis Đapo ispred producentske kuće SCCA/pro.ba.

“Najsretniji čovjek na svijetu” je bio ovogodišnji kandidat Sjeverne Makedonije za Oscara.

Distributer filma u kinima u Bosni i Hercegovini je Obala Art Centar iz Sarajeva.