Program Suočavanje s prošlošću 29. Sarajevo Film Festivala predstavit će autore koji su se proslavili filmovima o stvarnim događajima, te nove autore koji preispituju položaj pojedinaca čije su živote obilježile traume iz nedavne prošlosti.

Program “Suočavanje s prošlošću” (Dealing with the Past) predstavlja dodatnu platformu za svjedočenja i priče koje mogu poslužiti kao baza za razvijanje filmskih scenarija, projekata i filmova. Cilj programa je pokretanje dijaloga u zemljama nastalim raspadom bivše Jugoslavije te suočavanje s problemima nastalim kao rezultat ratova u regiji. U sklopu programa “Suočavanje s prošlošću” (Dealing with the Past), pokrenut je Sajam istinitih priča (True Stories Market), koji služi za prezentaciju priča i prikupljenih materijala (ličnih svjedočanstava).

Dva filma u ovogodišnjem programu, MAMULA ALL INCLUSIVE Aleksandra Reljića i RATNI SUVENIRI Georga Zellera, imat će svjetsku premijeru na 29. Sarajevo Film Film Festivalu, a oba su bazirana na pričama koje su bile predstavljene u sklopu prethodnih izdanja True Stories Marketa.

Program “Suočavanje s prošlošću” ugostit će i 20 mladih iz regije Zapadnog Balkana u okviru sekcije “In Youth Eyes”, koja obuhvata seriju panel-diskusija, zatvorenih razgovora i debata o mirovnom aktivizmu i praksama pomirenja. Taj dio programa organizovan je u saradnji sa Friedrich Ebert Stiftungom, Građanskim forumom za mirovnu službu – ForumZFD i PRO-budućnost projektom Američke agencije za međunarodni razvoj.

Program Suočavanje s prošlošću realizuje se uz podršku Fondacije Friedrich-Ebert-Stiftung (FES).

Program Suočavanje s prošlošću

DELEGACIJA/HA’MISHLAHAT
Poljska, Izrael, Njemačka, 2023, 99 min.
Režija: Asaf Saban
Uloge: Yoav Bavly, Neomi Harari, Leib Lev Levin, Ezra Dagan, Alma Dishy

Tri srednjoškolca iz Izraela odlaze na studijski obilazak mjesta u Poljskoj na kojima je počinjen holokaust. Ujedno je to i posljednji put da su prijatelji zajedno prije nego što odu na služenje vojnog roka. Tokom putovanja, u okruženju nekadašnjih koncentracionih logora i mjesta sjećanja, stidljivi Frisch, umjetnik u razvoju Nitzan i razredni zavodnik Ido suočavaju se s pitanjima ljubavi, prijateljstva i politike.

DOSJE LABUDOVIĆ: CINÉ-GUERRILLAS/CINÉ-GUERRILLAS: SCENES FROM THE LABUDOVIĆ REELS
Srbija, Francuska, Hrvatska, Crna Gora, Katar, 2022, 94 min.
Režija: Mila Turajlić

Dugometražni dokumentarni film koji nas vodi na putovanje kroz arhivu Stevana Labudovića, osobnog snimatelja jugoslavenskog predsjednika Tita. DOSJE LABUDOVIĆ: CINÉ-GUERRILLAS uvodi nas u medijsku bitku koja se odvijala tijekom Alžirskog rata za nezavisnost, u kojem je filmski medij mobiliziran kao oružje političke borbe protiv kolonijalizma. Film tvori dokumentarni diptih s autoričinim filmom NESVRSTANI.

MAMULA ALL INCLUSIVE – Svjetska premijera
Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, 58 min.
Režija: Aleksandar Reljić

Ivo Marković, preživjeli zatočenik logora Mamula, protivio se odluci Vlade Crne Gore da izgradi ekskluzivni hotel na mjestu gdje se tokom Drugog svjetskog rata nalazio logor u kojem su stradali civili.

NAJSRETNIJI ČOVJEK NA SVIJETU/NAJSREЌNIOT ČOVEK NA SVETOT
Sjeverna Makedonija, Belgija, Slovenija, Danska, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, 2022, 95 min.
Režija: Teona Strugar Mitevska
Uloge: Jelena Kordić, Adnan Omerović, Labina Mitevska, Ana Kostovska, Ksenija Marinković, Izudin Bajrović, Irma Alimanović, Vedrana Božinović, Mona Muratović, Nikolina Kujača, Siniša Vidović, Kemal Rizvanović

Neudata četrdesetogodišnjakinja Asja živi u Sarajevu. U želji da upozna nekog novog, na majčin nagovor jedne subote prisustvuje događaju za brzo spajanje romantičnih parova. Organizatori je spajaju sa njenim vršnjakom, bankarom Zoranom. Međutim, Zoran ne traži ljubav već oprost.

OSVAJANJE RIMA/MARCIA SU ROMA
Italija, 2022, 98 min.
Režija: Mark Cousins
Uloge: Alba Rohrwacher

Uz pomoć rijetko viđenih arhivskih snimaka i svoje karakteristične filmske analize, Mark Cousins priča priču o usponu fašizma u Italiji i njegovom širenju po Evropi tridesetih godina prošloga vijeka. U ovom djelu, istovremeno esejističkom filmu i historijskom dokumentu, Cousins prošlost posmatra kroz prizmu sadašnjosti, stvarajući ogledalo u kojem se odražava političko okruženje podobno za puzajući uspon radikalne desnice i medijsku manipulaciju.

RATNI SUVENIRI/SOUVENIRS OF WAR – Svjetska premijera
Italija, 2023, 75 min.
Režija: Georg Zeller

Kada se neki rat završava? SUVENIRI RATA filmski je esej o putovanju kroz Bosnu i Hercegovinu više nego dvije decenije nakon što je zemlja bila poprište pretposljednjeg rata u Evropi, gdje su mnoga stvarna stratišta postala turističke atrakcije. Šetnja po tankoj liniji između morbidnog turizma i empatične kulture sjećanja, duž koje neki uživaju igrajući se rata na autentičnim ratištima, dok drugi s mukom traže način da svoje traumatsko iskustvo pretvore u životnu šansu.

STRIC
Hrvatska, Srbija, 2022, 104 min.
Režija: Andrija Mardešić, David Kapac
Uloge: Miki Manojlović, Ivana Roščić, Goran Bogdan, Roko Sikavica, Kaja Šišmanović

Jugoslavija, kasne 1980-e. Porodica dočekuje svog voljenog strica koji se iz Njemačke vraća kući za blagdane. Okupljena porodica uživa u božićnom ručku. Radosno druženje iznenada prekida zvonjava pametnog telefona. Ubrzo postaje jasno da nisu 1980-e, a čini se da nije ni vrijeme Božića. Osim svečane purice, nožem se može rezati i napetost.

SUOČAVANJE SA TAMOM/FACING DARKNESS
Francuska, Švicarska, Bosna i Hercegovina, 2023, 110 min.
Režija: Jean-Gabriel Périot

Opsada Sarajeva trajala je od aprila 1992. do februara 1996. Nekolicina mladića koji su pozvani da brane svoj grad sa sobom su ponijeli videokamere kako bi se uz njihovu pomoć suočili s nasiljem kojem su svjedočili tokom tih teških 1.425 dana. Sada, trideset godina kasnije, pokazuju nam svoje filmove i sa nama dijele svoja iskustva snimanja u ratu i svoja mišljenja o filmu kao sredstvu preživljavanja i otpora.