U povodu obraćanja ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, dr. Save Minića, kojima poziva na korištenje brutalnih, neetičnih metoda “uklanjanja” pasa na Skupštini ovog entiteta koja se prenosi javno, a uz podršku brojnih zabrinutih građana i organizacija iz Republike Srpske ali i cijele Bosne i Hercegovine, Fondacija Dogs Trust BiH oglasila se saopćenjem za javnost, koje je zapravo i otvoreno pismo i poziv nadležnim institucijama na reakciju. Njihovo saopćenje u nastavku prenosimo u cijelosti:

 

Obraćamo se kao jedna od najvećih organizacija za dobrobit pasa na svijetu, uz podršku brojnih građana Republike Srpske i cijele zemlje koji nam se javljaju zgroženi i zabrinuti pozivom ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, dr. Save Minića, na korištenje brutalnih, neetičnih metoda “uklanjanja” pasa koji žive napušteni i koji su se razmnožili upravo zbog neodgovornosti ljudi.

Ovim putem pozivamo najviše nivoe Skupštine i sve nadležne institucije Republike Srpske da se hitno oglase i adresiraju ovo pitanje.

Korištenje javnog prostora na Skupštini kao zakonodavnog tijela koje ima zadatak upravo da obezbijedi dosljedno provođenje zakona ovog entiteta i BiH, je neprihvatljivo i predstavlja osnovu za ozbiljno upozorenje, pa i sankcije.

Iako postoje lovci koji su zbog neregistrovanog i neplanskog uzgoja zapravo uzročnici problema, jer nerijetko upravo oni napuštaju neželjena legla i pse koji ne zadovoljavaju njihove “kriterije”, sigurni smo da Ministar Minić ovakvim stavom ne predstavlja onu lovačku populaciju koja se vodi etičkim principima i poštovanjem zakona, a koje takođe pozivamo da se oglase.

Monstruozan način “uklanjanja” koje ovaj ministar naziva “neškodljivim” i predlaže koristeći status koji mu je pripao odabirom građana, i to na očigled javnosti uključujući mlade i djecu, nisu samo protuzakonite i regresivne, već i potpuno neefikasne i predstavljaju ozbiljnu prijetnju civilizovanom društvu, kao i bezbjednosni rizik za same ljude.

Nadalje, provođenje ovakvih mjera u djelo bi podrazumijevalo i nezakonito i uzaludno trošenje javnog budžeta čiji pravi vlasnici su zapravo građani koji biraju svoje predstavnike u vlasti, a za metode koje su u dodatku svemu navedenom potpuno neodržive.

Fondacija Dogs Trust već 13. godinu u BiH, uključujući veći dio Republike Srpske, ulaže ogromna sredstva i kapacitete u podupiranje efikasnog, humanog, održivog i trajnog Sistema za upravljanje populacijom pasa, pomažući tako da nadležne lokalne administracije uz uštede iz budžeta i na efikasan način, obezbijede trajno i održivo rješenje kroz djelovanje i na posljedice i na sami uzrok. Ovo uključuje i finansiranje kampanja masovne sterilizacije napuštenih pasa uz obaveznu antirabičnu zaštitu napuštenih pasa, što je dio razloga da je prevalenca ove ozbiljne infekcije gotovo eradikovana sa prostora BiH.

Naša dosadašnja saradnja sa lokalnim vlastima ovog entiteta, veterinarskim organizacijama uključujući Veterinarsku komoru Republike Srpske, i cijelom zajednicom, priozvela je odlične rezultate i pokazala da je humani, sistemski pristup usklađen sa zakonima, jedini efikasni put do trajnog rješenja.

Zato još jednom javno pozivamo nadležna tijela i institucije Republike Srpske da se što prije oglase sa svojim stavom i transparentno obavijeste javnost o tome šta namjeravaju poduzeti u vezi sa ovim pitanjem koje se ne tiče samo životinja, već cijelog društva koje stremi progresivnom i civilizovanom načinu života, bez nasilja kao najvećeg neprijatelja napretka.

Fondacija Dogs Trust BiH