Unaprijeđeni model dostupan je u više varijanti pogonskih sklopova, uključujući potpuno električni (EV), hibridni električni (HEV) i motor s unutrašnjim sagorijavevanjem, te sa sportskim N Line verzijama. Razvoj unaprijeđenog, futurističkog, potpuno novog modela KONA započeo je s električnim modelom – nekonvencionalnim pristupom dizajniranju automobila koji odražava strategiju ubrzane elektrifikacije Hyundai Motor kompanije. U svim svojim varijantama, potpunu novi model, koji postaje najveći model SUV B segmenta, karakterišu najsavremenije tehnologije, udobnost i brojne pogodnosti.

Elementi dizajna koji daju sportski stil i poboljšavaju performanse

„Seamless Horizon“ svjetla (svjetla u jednoj liniji) daju novom modelu skladan i jedinstven izgled u svakoj od varijanti. Sportski karakter SUV-a utjelovljuje robusna obloga oko lukova točkova s integrisanim prednjim i zadnjim svjetlima, bočnim dinamičnim klinastim proporcijama i karakterističnim kromiranim letvicama koje se protežu od linije pojasa do spojlera. Poseban dizajn točkova od 19“ je prvi za model KONA.  Varijante s motorom s unutrašnjim sagorijevanjem i hibrid nose sa sobom mnoge prepoznatljive karakteristike električnog vozila. Prednji branik ističe se trodimenzionalnim ukrasom i tablicom umjesto rešetkaste prednje maske. Obje varijante također imaju crne obloge oko točkova.

Hibridna varijanta koristi gornji i donji aktivni zračni otvor za ventilaciju, a varijanta s unutrašnjim sagorijevanjem ima gornji zračni otvor za ventilaciju za poboljšanje koeficijenta otpora zraka. Zračni otvor za ventilaciju daje izgled električnog vozila na varijanti motora s unutrašnjim sagorijevanjem i na varijantama hibrida te tako poboljšava aerodinamičke performanse obje varijante.

Ostalim izvedbama nadahnuta N Line varijanta dodaje agresivniji prednji i stražnji dizajn s branikom u obliku krila kako bi se naglasio sportski imidž. Dodatne opcije uključuju crni krov, spojler u obliku krila i ekskluzivni dizajn aluminijskih točkova od 19“ kod N Line. Iznutra je N Line varijanta opremljena ekskluzivnim metalnim papučicama i ručicom mjenjača s oznakom N.

Veći i pametniji unutarnji prostor

Potpuno nova KONA nudi prostraniji, svestraniji unutrašnji prostor za veću udobnost putnika i jednostavno ostavljanje tereta. Potpuno nova KONA također nudi najbolji prostor u klasi sa 60 mm duljim međuosovinskim razmakom, 77 mm većim prostorom za noge i 11 mm većim prostorom za glavu u drugom redu sjedišta, u usporedbi s prethodnom generacijom. Prostor za ramena u drugom redu ima 1.402 mm, ujedno i najveći u svojoj klasi, pružajući najbolji ‘životni prostor’ za putnike. Tanka i kruta sjedala, koja su debela samo 85 mm, također dodaju više životnog prostora za putnike u drugom redu.

Osim toga „shift by wire“ mjenjač postavljen iza upravljača omogućuje otvorenu, čistu strukturu konzole koja omogućuje više prostora za stvari i uredan izgled interijera. Potpuno sklopivo sjedište u drugom redu i prtljažni prostor pružaju do 723 litra zadovoljavaju najveći nivo potreba kupaca uz poboljšanu pogodnost pri utovaru. Poboljšan prostor nudi značajno povećanje kapaciteta prtljažnika (+30%) u odnosu na prethodnu generaciju što iznosi 466 litara.

12.3“ integrisani dvostruki displej pruža ergonomski upotrebu, dok je opcija prvog reda relaksirajućih sjedišta optimizirana za podjednaku raspodjelu pritiska tijela kako bi se ublažio umor nakon duge vožnje.

Najbolje tehnologije u klasi za više pogodnosti

Kona je prvi Hyundai model koji koristi novu Connected Car Navigation Cockpit (ccNC ) sistem koji pruža naprednu grafiku i savršenu ujedinjenost svih displeja. Ažuriranje usluga, softvera i funkcija dostupni su na daljinu, pa je održavanje i ažuriranje nove generacije KONA-e jednostavnije nego ikad zahvaljujući ažuriranju softvera putem OTA (Over-the-Air) funkcije, što omogućuje vlasnicima da odmah uklone određene probleme bez posjete servisnom centru, ali i da uštede na troškovima. Ambijentalno svjetlo također se može ažurirati i održavati putem OTA funkcije. CCNC je spreman za nadolazeće funkcije na zahtjev kao što su streaming, aplikacije i stavke za personalizaciju.

Prilagodljivo pametno električno otvaranje vrata prtljažnika dodatna je pogodnost za kupce. Vozači mogu odabrati visinu otvaranja i brzinu vrata prtljažnika na displeju infotainment sistema, kao i pritiskom tipke za zatvaranje na tri sekunde na željenoj visini vrata prtljažnika.

Osim toga, KONA-in integrisani memorijski sistem za postavke položaja sjedišta i više priključaka za punjenje uključujući sistem bežičnog punjenja također pružaju praktičnija iskustva. Kona se može otključati, zaključati i pokrenuti pomoću Digital Key 2 Touch sistema putem NFC-a na Appleovim, Samsungovim i Googleovim pametnim mobitelima i satovima (trenutno opcija nedostupno).

Za ozvučenje se brine vrhunski BOSE sistem s devet zvučnika i subwooferom.

Sigurnija vožnja uz potpuno novu KONU

Potpuno nova KONA prepuna je naprednih sistema za pomoć vozaču (ADAS), kao što su pomoć pri izbjegavanju sudara sprijeda (FCA), pomoć pri održavanju vozne trake (LKA), pomoć pri izbjegavanju sudara u mrtvom uglu (BCA), upozorenje za siguran izlaz (SEW), pametno ograničavanje brzine (ISLA), sistem upozorenja vozača na umor (DAW) i monitor za praćenje mrtvog ugla (BVM) i pametni sistem aktivacije dugih svjetala (HBA). Također je opremljen sa raznim dodacima kada je udobnost vožnje u pitanju, kao što su pametni tempomat (SCC), pametni tempomat (NSCC) temeljen na navigaciji, sistem praćenja vozne trake (LFA) i sistem podrške pri vožnji autoputem (HDA).

Za sigurno parkiranje, potpuno nova KONA nudi razne napredne tehnologije kao što su monitor za pregled oko vozila (SVM), pomoć pri izbjegavanju sudara u raskrsnici (RCCA), upozorenje na udaljenost pri parkiranju naprijed/bočno/nazad (PDW), vožnju unatrag, pomoć pri izbjegavanju sudara pri parkiranju (PCA) i pomoć pri parkiranju putem daljinskog upravljanja (RSPA).

Opcije pogonskog sklopa

Kona pruža najpouzdanije i najsigurnije iskustvo vožnje svojim vozačima. U Europi Smart Stream 1.6 T-GDi motor dolazi s opcijom pogona na dva i na četiri točka, te pruža maksimalnu snagu od 198 KS, kao i obrtni momenat od 265 Nm i maksimalnu snagu od 210 km/h. Također dostupan je i Kappa 1.0 benzinski motor sa 120 KS i obrtni momenat od 200 Nm, uz maksimalnu brzinu od 180 km/h. Oba motora mogu biti uparena sa 6-brzinskim manualnim mjenjačem i 7-brzinskim mjenjačem sa duplim kvačilom.

Kada je Hybrid u pitanju Kona je dostupna s pogonom na dva točka i baterijom visokog napona od 240 V – 1.32 kWh. Ista je uparena sa 6-brzinskim DCT mjenjačem. Performanse 1.6 GDi benzinskog motora u kombinaciji s električnim motorom pružaju snagu od 139 KS i obrtni momenat od 265 Nm.

Kada je električna KONA u pitanju bit će dostupne dvije baterije: ona sa standardnim kapaciteta 48,4 kWh i l baterijom dugog dometa kapaciteta 65,4 kWh. Domet će u prvom slučaju iznositi 377 km, a u drugom 514 kilometara (WLTP ciklus), što je ujedno najveći domet u B SUV segmentu. Za razliku od modela IONIQ 5 i IONIQ 6 koji su bazirani na E -GMP koja je razvijena isključivo za električna vozila, Kona je bazirana na platformi konvencionalnog vozila. Vozač će na raspolaganju imati 133 KS i 255 Nm obrtnog momenta, odnosno 201 KS i 255 Nm ovisno o verziji modela/bateriji koju izabere.

Boje

Kona je dostupna u paleti od ukupno 16 boja, te opcijom krova u drugoj boji, kao i dvije boje unutrašnjosti. Kada je riječ o bojama, svaka varijanta ima svoju boju prilikom predstavljanja, tako da je to za varijantu motora s unutrašnjim sagorijevanjem „Mirage Green“, a za varijantu hibrida to je „Denim Blue Pearl“.

KONA u Bosni i Hercegovini

Kada je naše tržište u pitanju, u ponudi će se naći sve dostupne naprijed pomenute varijante hibrida i varijanta motora s unutrašnjim sagorijevanjem.

Kada je varijanta motora s unutrašnjim sagorijevanjem u pitanju u ponudi će se naći  šest paketa opreme i to: Art, Urban, Style, Premium, Prestige i Luxury s rasponom cijena od 52.950 do 65.590 KM sa PDV- om, dok će kod hibrida u ponudi biti pet paketa opreme: Urban, Style, Premium, Prestige i Luxury, a raspon cijena se kreće od 62.990 KM do 72.490 KM sa PDV.  Za određeni broj vozila bit će i dostupan i promotivni popust od 4.000 KM, tako da će prvi paket modela KONA varijanta SUS motora biti 48.900 KM sa PDV-om.

Iako je električna KONA nešto ranije imala svoju europsku premijeru i testnu vožnju u Nošovicama u Češkoj, na kojoj su učestvovali i predstavnici medija iz naše zemlje, ipak ćemo ovu varijantu modela na našem tržištu imati tek početkom naredne godine.