Svečanom ceremonijom kojom su dominirale poruke mira, otkrivanje instalacije „Yellow submarine“ na Dunavu ispod Petrovaradinske tvrđave, simbolično puštanje 22 golubice i emotivni nastup DJ Mosea, sinoć je u 20:00 otvoreno 21. izdanje EXIT festivala.

Fantastična prva noć pred 42.000 fanova, u kojoj su nastupima dominirali Iggy Azalea, Afrojack, Senidah, Adam Beyer, Enrico Sanguliano i Anfisa Letyago, idealno će se nastaviti večeras kada stiže jedno od najvećih imena u historiji rock'n'rolla. Veliki Nick Cave i njegovi Bad Seeds nastupit će večeras na Glavnoj bini EXIT festivala. Koncert koji se nestrpljivo čekao pet godina, glasan, bijesan i bez kočnica, praćen nevjerovatno vjernom vojskom fanova, centralni je muzički događaj drugog dana na Tvrđavi i počinje tačno u 22:00. Uz Cavea, glavna imena večerašnjeg programa čine Masked Wolf, Maceo Plex, Honey Dijon, Denis Sulta i neuništivi The Exploited!

Prvi put EXIT je sinoć imao dvije ceremonije otvaranja, od kojih prvu na Pachamama bini od 20 časova, a drugu na Glavnoj u ponoć, uz vatromet. Događaj na Pachamami, nakon emotivnog govora Henryja Ammara, obilježili su mladi rusko-ukrajinski par Marija i Ilija koji su nakon poljupca pustili simbolične 22 bijele golubice za 22 godine Exita i time porukom mira, ljubavi i jedinstva simbolično otvorili festival. Uslijedio je nastup DJ Mosea, jednog od najvećih globalnih imena „svjesne“ muzike, i u ko-produkciji sa EXIT fondacijom, otkrivanje art instalacije „Yellow submanrine“, austrijsko-srpskog umjetnika iz Graca, Igora Fridriha Petkovića. On je statične stubove nekadašnjeg željezničkog mosta na Dunavu, ispod Petrovaradinske tvrđave, koji je više puta srušen, transformisao u podmornicu iz istoimenog legendarnog strip-filma Beatlesa u daleko vidljiv znak mira. Umjetnik tako, kroz svojevremeni konceptualni vremeplov, povezuje nekadašnji umjetnički vapaj Beatlesa za mirom u Vijetnamu sa željom današnjih „EXIT“ generacija za mirom u Ukrajini i pomirenjem između naroda Ukrajine i Rusije.

Otvarajući dan Exita svojim nastupima pred 42.000 fanova definitivno su osvojili hip hop superzvijezda Iggy Azalea, čiji je performans uslijedio upravo nakon svečane ceremonije otvaranja poslije ponoći, ali i jedan od najpopularnijih DJ-eva na svijetu, Afrojack, za vrijeme čijeg nastupa je Glavna bina bila prepuna fanova koji su sve hitove ispratili plesom, hajpom i sjajnim, festivalskim raspoloženjem. Megapopularna Australijanka, u razgovoru poslije nastupa oduševljeno je za publiku izjavila „Wow! Kakva energija!“. Na glavnoj bini nastupio je i Jax Jones, koji je rekao da je presretan i počastvovan što je po drugi put na Exitu, i što mu je brojna publika uzvratila energijom koju je nastojao da pošalje – „Bila je to savršena harmonija”, izjavio je poslije nastupa.

Prvu večer festivala na Glavnu binu donijelo je inspirisan nastup obožavane Senidah i premijerno izdanje koncepta Back To The Future – dvočasovnog showcasea u kom je predstavljena fuzija oldschool zvuka hip hop veterana iz regiona i novog, nezaustavljivog trap talasa, a reakcije publike obećavaju svijetlu budućnost ovakvom muzičkom konceptu!

Jedan od najvećih festivalskih plesnih podijuma, mts Dance Arenu, prve večeri obilježili su B2B nastupi koje su imali Adam Beyer i Enrico Sangiuliano, ANNA i Sama’ Abdulhadi, kao i Eli Brown i Ilija Đoković, setovi nadolazeće velike techno zvijezde Anfise Letyago i Humana Riasa, ali i live nastup Reiniera Zonnevelda, koji je EXIT nazvao jednim od najboljih festivala na svijetu!

Drugog dana na Tvrđavi, Glavnu binu će uz Nicka Cavea i Masked Wolfa, svojim nastupima obilježiti Molchat Doma i Shouse, a obližnja mts Dance Arena će osim trojca Maceo Plex – Honey Dijon – Denis Sulta, biti u znaku i sjajne Brine Knauss. Na Visa Fusion bini će se čuti raznovrsni muzički žanrovi, od hip hopa do trapa i electro popa, uz nastupe Prti Bee Geea, Smoke Mardeljana, Marčela, Bojane Vunturišević, Pocket Palme i posebnog Bassivity showcasea. Explosive bina nastavlja da grmi uz headlinere The Exploited, Misconduct i Discharge. Oaza alternativne elektronike, omiljena i apgrejdovana No Sleep Novi Sad bina na novoj, većoj lokaciji rejvovat će uz parišku underground Possession postavu i glavna imena kao što su Dax J, Hector Oaks, Parfait i Cera Chin. Trap raj, Gang Beats bina dovodi više od deset izvođača, među kojima su i Crni Cerak & Lacku.

Ulaznice se mogu kupiti samo na glavnom prodajnom mjestu Gigs Tixa u Novom Sadu, kao i na festivalskim kapijama.