×

Pogledajte Amanet, šampiona po gledanosti u 2022. godini, prvog dana BH Film programa

Prvi dan u sklopu BH Film programa, u subotu 12.08.2023. u 18:00, bit će prikazan film koji je napravio malo čudo u prethodnoj godini i iz anonimnosti uspio doći do više od 30,000 gledatelja što ga je učinilo 5. najgledanijim filmom u Bosni i Hercegovini u 2022. godini.

Amanet, debitantski film Mirze Begovića, reklamiran je kao „komedija o ljubavi, prijateljstvu i tradiciji“ i reditelj je zaista uložio veliki trud da prikaže bosansko selo s kraja osamdesetih godina prošlog stoljeća i način na koji su se susretali i sukobljavali tradicija, komšiluk i želje i nadanja nove generacije.

Jednog dana, nakon izučenih škola, dvadesetpetogodišnji Asad (Zlatan Školjić), se vraća u rodno selo kako bi s roditeljima proslavio i organizirao svadbu sa svojom ljubavi iz djetinjstva Aminom (Iva Filipović). Situacija se komplicira, kada mu otac Agan (Faik Salihbegović) umire prije nego što mu Asad uspije reći šta on želi. Otac je već dogovorio svadbu sa djevojkom koju Asad ni ne zna i tradicija nalaže da on ispoštuje očev amanet. Amina je već od ranije skeptična u vezi s njihovim potencijalnim brakom i sad samo klasični komični zaplet i najbolji prijatelj Dževad (Nusmir Muharemović), mogu pomoći Asadu da dođe do svog sretnog kraja.

Iz postavke priče se može vidjeti, dramaturgija filma je velikim dijelom podređena uvođenjem gledatelja u atmosferu i prije nego što dođe do glavnom zapleta, prođe već trećina filma obilježena lijepim kadrovima prirode, prikazima seoskog života i nostalgičnim predstavljanjem idiličnog, iako ponekad restriktivnog, života na selu. Film koji počinje pjesmom i u ljepoti prirode, isto tako i završava zatvarajući krug koji bi uz blagu nostalgiju, trebao ostaviti gledatelja sretnim u mračnoj kino dvorani.

Amanet s razlogom nije film koji bi za prikazivanje izabrali veliki filmski festivali – režija mu nije pretjerano inovativna i osjetan je disbalans u glumačkoj igri, ali ovaj film ni nema pretenziju da bude veliki umjetnički film. Begović pravi film za „široke narodne mase“ i tako se uklapa u tendencije koje se pojavljuju u posljednjih nekoliko godina u bosanskohercegovačkoj kinematografiji sa žanrovskim filmovima poput Koncentriši se baba Pjera Žalice i Deset u pola Danisa Tanovića.

Publika će i ovaj put u BH Film programu moći pogledati širok dijapazon filmova od dokumentarnih filmova koji se bave nekim od najmračnijih perioda naše povijesti, preko ljubimaca festivala, pa sve do filmova koji su, nažalost, ostali na nivou pokušaja. Amanet se u ovoj selekciji ističe po tome što postavlja veliko pitanje kojom se naša, finansijski slabašna kinematografija, rijetko bavi: kolika je zaista potreba za jednostavnim, žanrovskim filmovima koji će privući veći broj domaćih gledatelja?