Na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Sarajevu, koji je okarakteriziran kao jedan od najznačajnijih međunarodnih susreta autora, izdavača i čitalaca u Bosni i Hercegovini, do 25. aprila predstaviće se 85 autora, 36 izdavačkih kuća i organizatora izložbi, sa stotinjak naslova.

Međunarodni sarajevski sajam knjiga, 33. po redu, pod motom “Moć knjige”, otvoren je u dvorani “Mirza Delibašić” na Skenderiji. Izdavači i autori dolaze iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Turske, Saudijske Arabije, Švedske, Danske, Norveške, SAD-a, Irana i Njemačke. Sajam je otvorila književnica Hedina Tahirović-Sijerčić, poručivši u svom govoru da je knjiga pohranjeno znanje, a znanje svjetlo koje prožima i osvjetljava suštinski smisao života. “Svaka knjiga ima svoj put, život, opstanak i neprolaznu vrijednost, i u tome je njena moć”, naglasila je.

Za knjige i autore nema granica

Tahirović-Sijerčić ukazala je i na slobodu stvaranja i izražavanja, snagu mira u haosu razgovora sa sobom i sa drugima, te hrabrost izricanja i pisanja, kao ključnih vrijednosti koje tvore moć knjige. Kako ističe predsjednik Savjeta Sajma, Ibrahim Spahić, za knjige i autore nema granica. “Ako ste dobar autor, ako znate da ste potpisali vrijedno djelo, ono ima svoj život, u tome je moć knjige”, poručio je Spahić.

Ovogodišnji Sarajevski sajam knjiga na poseban način obilježiće i 23. april, Međunarodni dan knjige i autorskih prava. Tim povodom, biće organizovan specijalni program i izložba posvećena najznačajnijim rukopisima i knjigama koje su obilježile savremenu civilizaciju.