Renomirani turistički vodič Lonly Planet, na svojoj listi “Najbolje destinacije za putovanja 2024.”, predlaže posjetu Urli, simpatičnom  kvartu u Izmiru koji se nalazi duž turske obale Egejskog mora. Ova gastronomska oaza sa Michelinovom ocjenom, poznata po vinogradima i restoranima od farme do stola, nudi kaldrmisane ulice, kamene kuće sa erkerima i luksuzne i udobne butik hotele. Posjeta ovom prelijepom gradu pruža gostima priliku da zajedno otkriju prirodu, istoriju, kulturu i gastronomiju. Ovo je 5 razloga da istražite ovaj živopisni egejski grad…

Večerajte u restoranima koji su nagrađeni Michelinovim zvjezdicama

Uživati u dobrom životu u Urli znači uživati u prefinjenim maslinovim uljima, sočnim egejskim okusima i ukusnim vinima Urle. Posljednjih godina, inovativni kuhari su osnovali restorane koji pokazuju veličanstvenu blagodet ovih plodnih zemalja, stvarajući regionalno čudo od farme do stola sa održivim metodama proizvodnje. Ovaj usjpeh je privukao pažnju Michelinovih ocjenjivača, donijevši Urli ukupno šest Michelinovih zvjezdica u vodiču za 2024. godinu. Osim tradicionalnih objekata koji osvajaju zvjezdice, u ovom malom okrugu se nalaze tri restorana s nagradama Zelena zvijeda i Sommelier.

Probajte vina Urle

Blaga klima Urla je idealna za vinogradarstvo. U drevna vremena, vina proizvedena u ovom području su stavljana u amfore i slana na obale zapadnog Mediterana i Crnog mora. Urla i dalje ostaje atraktivna vinska destinacija s kontinuiranim razvojem vinogradarstva. Iz tog razloga, Urla je domaćin godišnjeg Festivala berbe grožđa, koji se održava krajem augusta. Duž vinske rute Urle, otkrit ćete ukusna vina od sorti grožđa poput Urla Karası, Foça Karası i Gaydura; ove sorte su jedinstvene za regiju i ponovo su se počele proizvoditi u lokalnim boutique vinarijama.

Otkrijte puteve maslina

Urla je smještena u najplodnijem dijelu Turske, a masline koje se uzgajaju u ovoj regiji donose obilje i bogatstvo na stolove već hiljadama godina. Kao dom stoljetnih maslinjaka, ovo područje je dio regije poznate po kulturi proizvodnje maslina još od antičkih vremena. U stvari, najstarija radionica za proizvodnju maslinovog ulja na svijetu nalazi se u Klazomenaiju, drevnom naselju Urle. Imate priliku uživati u degustaciji maslinovog ulja, istražiti puteve maslina u Urli i u Muzeju maslinovog ulja Köstem u centru okruga čuti još više priča o maslinama u Anatoliji.

Uživajte u sunčanoj i toploj egejskoj zimi

Urla ima prelijepe uvale i kristalno plavo more. Glamurozna i bezvremenska, Urla je također omiljeno zimsko odredište zahvaljujući sunčanoj, toploj egejskoj klimi koja inspiriše na opuštene šetnje slikovitim ulicama ili kroz prelijepe zelene krajolike. Istraživanje lijepih gradskih trgova ili odmor u kafiću na otvorenom u hladu stogodišnjih platana su omiljene aktivnosti u ovoj oblasti. Osim toga, posjetioci mogu kupovati ručno izrađene proizvode na seoskim tržnicama.

Putujte kroz historiju civilizacija

Urla, zadivljujuće lijepo primorsko mjesto, ističe se po svojoj bogatoj historiji. Na samo sat vožnje od Urle nalazi se drevni grad Efes, u kojem se nalazi Aretemidin hram, koji se smatra jednim od sedam čuda antičkog svijeta, i impozantna Celsusova biblioteka. Efes, koji se nalazi na listi UNESCO-ve svjetska baština, naseljen je već otprilike devet hiljada godina, obuhvatajući prahistorijski, helenistički, rimski, istočnorimski, turski i osmanski period. Područje oko Efesa također vrijedi posjetiti, jer je dom jedinstvenih artefakata iz ranohrišćanskog perioda. Važna sveta mjesta regije uključuju Kuću Djevice Marije, Baziliku Svetog Ivana i Pećinu sedam usnulih mladića u Efesu.