Otvorene su prijave za takmičenje u sklopu trećeg Sarajevo Photography Festivala, koji će se održati od 30. maja do 2. juna u Sarajevu.

Internacionalno takmičenje daje priliku fotografima, profesionalcima i amaterima, da svoj rad predstave širokoj publici, te osvoje vrijedne nagrade.

Iza Razija Mešević i Aida Redžepagić

Konkurs će biti otvoren do 1. aprila, a fotografi će se takmičiti u osam kategorija fotografije: dokumentarna, portret, modna fotografija, vjenčanja, mobilna fotografija, life, konceptualna fotografija, te pejzaž/urbani pejzaž.

Filip Koludrović i Jelena Janković

Finalisti i nagrađeni fotografi imat će priliku izložiti svoje radove na velikoj završnoj izložbi 31. maja u galeriji BKC-a. Pobjednika cjelokupnog takmičenja očekuje Grand Prix nagrada u iznosu od četiri hiljade KM.

U izuzetno jakoj konkurenciji od preko 2.400 pristiglih radova od 450 fotografa iz cijelog svijeta, prošlogodišnji Grand Prix osvojio je Armin Graca iz Bosne i Hercegovine.

Ovogodišnji članovi žirija su svjetski priznati fotografi, kustosi i umjetnici.

Prošlogodišnje izdanje festivala je rezultiralo prijavama iz čak 42 zemlje svijeta, nekoliko stotina fotografa je poslalo svoje radove, a izložbe u Sarajevu i BiH je posjetilo više hiljada ljudi.

Zula Rabikowska

Osim takmičenja, festival će obuhvatiti i predavanja, radionice, preglede portfolija, promocije foto knjiga te drugi bogat sadržaj koji će biti i ove godine otvorenog tipa i besplatan za sve zainteresovane.

Više o tome kako je to izgledalo prošle godine, možete pogledati na videu:

Sve informacije oko uslova učešća na Sarajevo Photography Festivalu i najave programa, možete pronaći na njihovoj web stranici te na Facebooku i Instagramu.