Tajna je otkrivena. Izgled fascinantnog CUPRA DarkRebel vozila je poznat javnosti. To je maksimalni izraz opsesije brenda. Automobil koji pomiče granice dizajna i performansi, koji dovodi u pitanje način na koji će automobil biti zamišljen i kreiran u budućnosti. To je fizički prijevod prvog automobila koji je u potpunosti kreiran u virtuelnom prostoru, za buduću generaciju vozača.

Više od 270.000 konfiguracija članova CUPRA tribe-a, uključujući ambasadore brenda kao što su igrači FC Barcelone Alexia Putellas, Marc ter Stegen, Ansu Fati i glumac Daniel Brühl, pomogli su u oblikovanju dizajna CUPRA DarkRebel. Podaci prikupljeni iz virtuelnog Hyper konfiguratora ubrizgani su u konačni dizajn CUPRA DarkRebel, koji je sada prešao iz virtuelnog u stvarni svijet s otkrivanjem fizičke verzije na IAA festivalu mobilnosti u Minhenu.

Rezultat je 100% električni sportski automobil sa dva sjedišta koji pored futurističkog izgleda posjeduje izvanrednu tehnologiju koja potiče strast i dokazuje buntovnički način razmišljanja brenda CUPRA. DarkRebel ima zagonetnu tečnu boju karoserije nalik živi, lagan je kao opipljiv materijal te svojim dizajnom i performansama ruši sve postojeće standarde i prkosi svemu onome što smo navikli vidjeti kod standardnih automobila.

Osvjetljenje je ključni element u dizajnu CUPRA DarkRebel, a sve počevši od osvjetljenja logotipa. Radikalno oštar prednji izgled vozila obilježen je Cuprinim ikoničnim trouglastim svjetlosnim potpisom koji izlazi iz karoserije, oživljavajući automobil. Koncept rasvjete je zasnovan na razbijanju logotipa CUPRA na tri trougla, koji se zatim primjenjuju kao DRL (dnevna svjetla).

“CUPRA DarkRebel kondenzira sav DNK i vrijednosti brenda. Sa širim ramenima, dugačkom haubom i nižom kabinom koja definitivno akcenat stavlja na vozača i njegovo iskustvo vožnje“, rekao je direktor dizajna CUPRA Jorge Diez. “CUPRA Dark Rebel je dizajniran da uđe u novu dimenziju u kojoj su želja, emocija i igra bez granica naša opsesija.”

Bočnu stranu DarkRebel-a karakteriše veza karoserije sa prednjom i zadnjom stranom kroz kanale izvajane na površini, koji otkrivaju sve tehničke elemente, kao simbol odnosa eksterijera i enterijera. CUPRA DarkRebel izaziva i pravila dizajna u svojoj unutrašnjosti. Ona omogućava vozaču da doživi nevjerovatne performanse CUPRA DarkRebel-a na asfaltu. Ovo vozilo je najmoćniji showcar ikada napravljen od strane CUPRA brenda, sa preko 450 konjskih snaga, ubrzavajući od 0 do 100 km/h za manje od 4 sekunde.

DarkRebel je predstavljen javnosti na CUPRA Open Space na IAA festivalu mobilnosti 2023 u Minhenu koji će trajati od 4. do 10. septembra.