Opel vozila pomažu očuvati zrak čistim. Pokreću ih visokoučinkovite pogonske tehnologije koje smanjuju razinu emisija, dok električni i plug-in hibridni modeli omogućavaju vožnju bez lokalne emisije. Učinkoviti mehanizmi pročišćavanja zraka u unutrašnjosti vozila omogućuju putnicima da lakše dišu. Najbolji je primjer za to najsuvremeniji sustav za kvalitetu zraka Intelli-Air „Clean Cabin”, koji je dostupan u svim vozilima iz familije Astra, uključujući izuzetno dinamičnu i najbolju u ponudi Opel Astru GSe (potrošnja goriva prema WLTP-u: 1,2 – 1,1 l / 100 km, emisije CO2 26 – 25 g/km; kombinirano), u kojem je dio standardne opreme.

Takvi su sustavi posebno korisni u proljeće i ljeto, kada milijune osoba koje pate od alergija pogađa peludna groznica. Dobra klimatizacija u unutrašnjosti ima nekoliko prednosti: pridonosi dobrobiti vozača i putnika, sprječava neugodan svrbež očiju i nosa te istovremeno pruža veću sigurnost svim vozačima na cesti.

Inteligentan i visokoučinkovit sustav: pratite kvalitetu zraka u kabini s pomoću sustava Intelli-Air

U Opel Astru koja je osvojila „Zlatni volan 2022.” inženjeri su ugradili inteligentan, posebno učinkovit sustav za kvalitetu zraka koji se naziva Intelli-Air. On objedinjuje iznimno učinkovite filtre zraka i čestica sa sustavom za praćenje kvalitete zraka. Stalno provjerava stanje zraka u kabini i automatski pokreće izmjenu ustajalog zraka. Kvalitetu zraka kontrolira položaj otvora za cirkulaciju zraka. Kada je kvaliteta vanjskog zraka nezadovoljavajuća, senzor za kvalitetu zraka u automobilu (AQS) zatvara otvor za dotok zraka i time sprječava ulazak nečistoća u unutrašnjost automobila. Međutim, ako je zrak u kabini ustajao ili onečišćen, npr. zbog dima ili prašine koja je unesena na odjeći, otvor se otvara kako bi putnici uživali u svježem zraku.

Zahvaljujući sustavu Intelli-Air, zrak u novoj Astri ostaje čist i svjež. Putnici to mogu i vidjeti: sustav ih obavještava o kvaliteti zraka putem velikog zaslona u boji osjetljivog na dodir. Na zaslonu se prikazuje emotikon u obliku automobila koji se temelji na međunarodnom indeksu kvalitete zraka (AQI). Boja emotikona ovisi o razini kvalitete zraka u automobilu. Kvalitetu zraka u putničkom prostoru mjeri senzor PM 2.5 koji može otkriti prisutnost čestica veličine do 2,5 mikrometara.

Dvostruka zaštita: kombinirani filtri s aktivnim ugljenom otklanjaju neugodne plinove i mirise

Intelli-Air osigurava dobru razinu kvalitete zraka u Astri u kombinaciji s Opelovim originalnim filtrima za čestice s aktivnim ugljenom koji su također dostupni u mnogim drugim modelima Opelovih vozila. Filtri se sastoje od dva sloja i stoga mogu spriječiti ulazak čestica u unutrašnjost, ali i filtrirati razne neugodne mirise i plinove kao što je ozon. Najbolje od svega, filtriraju gotovo 100 posto peludi iz zraka.

Kvaliteta filtara zadovoljava najviše standarde. Filtri su izrađeni od vodoodbojnog materijala koji sprječava zamrzavanje zimi pa vaš filtar neće postati dom bakterijama. Unatoč odličnom učinku filtra, osigurana je i dobra propusnost zraka. Filtar treba zamijeniti svakih 12 mjeseci kako bi se osigurao čist zrak unutar vozila tijekom cijele godine. Sustav za upravljanje filtrima obavještava vozača kada je potrebna zamjena.

Idealno ponašanje tijekom peludne sezone

Svatko može sudjelovati u zaštiti od napada peludne groznice tijekom vožnje. Kada je velika količina peludi u zraku, vozite samo sa zatvorenim prozorima, a za sve ostalo će se pobrinuti sustav Intelli-Air i filtri. To također poboljšava sigurnost u prometu – ako vozači moraju češće kihati, povećava se opasnost od nesreća. Tijekom gradske vožnje, primjerice, automobil može prijeći čak 20 metara dok vozač jednom kihne; pri brzini od 100 km/h vozač možda neće pratiti situaciju u prometu dulje od 50 metara. Najbolje je unaprijed provjeriti trenutnu peludnu prognozu lokalne meteorološke službe.

Vozači se također trebaju suzdržati od uzimanja lijekova jer takozvani antihistaminici mogu uzrokovati pospanost. Odjeću trebate skidati u kupaonici, a ne u spavaćoj sobi, a kosu perite navečer kako ne biste prenijeli pelud na jastuk. Ujutro i navečer isperite nos natrijevim kloridom kako biste smanjili nadraženost sluznice, a svrbež možete ublažiti stavljanjem vlažne krpe preko očiju. Osim toga, mreže za zaštitu od peludi i fine prašine na prozorima pružaju dodatnu barijeru i održavaju čistoću zraka u unutrašnjosti.