Orbico grupa je vodeći distributer velikog broja globalno zastupljenih brendova vrhunske kvalitete koji obuhvataju širok asortiman, od proizvoda za njegu i ljepotu, preko prehrambenih i neprehrambenih proizvoda, tehničkih i električnih uređaja do farmaceutskih proizvoda, igračaka, tekstila, cigareta, kao i motornih ulja.

Orbico grupa posluje u 20 zemalja, zapošljava preko 7.500 radnika i 2021. godine je ostvarila promet od 2.8 milijardi EUR.

Orbico Bosna i Hercegovina je osnovan 1997. godine sa sjedištem u Sarajevu gdje se ujedno nalazi i glavni distributivni centar sa upravnom zgradom. Pored toga, Orbico BiH ima svoje distributivne centre u Banja Luci i Tuzli, te podružnice u Mostaru i Bihaću.

Njihovo najmodernije skladište koristi softver za optimizaciju procesa u skladištu (WMS), praćenje i optimizaciju ruta (TMS) kako bi osigurao efikasnu sedmičnu isporuku proizvoda na 5.000 prodajnih mjesta. Upravljaju sa 20.400 m2 skladišnog prostora, te se svi njihovi proizvodi isporučuju u roku 24/48h sa sopstvenim voznim parkom od 140 vozila.

Orbico vrijednosti su osnova njihove poslovne kulture i tu sa ponosom mogu reći da svi uposlenici u potpunosti žive i djeluju u skladu s tim vrijednostima. Odnose se sa posebnim poštovanjem prema svakom pojedincu, vjeruju u ljude, te rade svi zajedno kao tim na postizanju ciljeva. Kontinuirano ulažu u edukaciju i razvoj njihovih timova, te smo uvijek spremni da novim idejama i inovacijama na svaku promjenu i izazov gledaju kao priliku.

Njihov uspjeh i najveća vrijednost kompanije su njihovi uposlenici. Njihov predan rad, proaktivnost, strast i entuzijazam su glavni pokretači promjena i razvoja njihovog poslovanja, te su okosnica budućnosti, na što su jako ponosni.

Kontinuirano rade na razvoju novih standarda i usvajanju novih praksi u svim segmentima poslovanja što im omogućava da budu u trendu sa industrijom, te pruže njihovim partnerima usluge vrhunske kvalitete.

Kompanija ima 450 uposlenika i prisutni su u dvije kategorije proizvoda, FMCG i Beauty. U obje kategorije smo dugogodišnji partneri brojnim brendovima koji su omiljeni među BiH potrošačima i lideri u svojim kategorijama.

U FMCG dijelu, asortiman je podijeljen u 5 organizacionih jedinica: P&G, Pharma, Food, Non-food, te ulja i maziva gdje smo partneri sa vodećim multinacionalnim kompanijama kao što su Procter&Gamble, British American Tobacco, Kellogg’s, Mattel, Shell, SC Johnson, KraftHeinz, Bolton, Duracell, Ekaterra i mnogih drugih.

U BEAUTY dijelu su lideri u 3 kategorije ljepote: parfemi, dekorativna i preparativna njega, prestižne selektivne i mas distribucije, zatim profesionalna salonska njega kose kroz program boja i stylinga. Njihov portfolio čine svjetski poznati brendovi: MAC, Estee Lauder, Clinique, Shiseido, Clarins, Gucci, Burberry, Boss, Max Factor, Bourjois, Deborah i mnogi drugi.

Posebno su ponosni da su u ovoj jubilarnoj godini napravili još jedan iskorak u retail kanalu. Nakon otvaranja MAC maloprodajnog objekta u Aria shopping centru, ove godine su u istom centru otvorili i prvu parfumeriju “FABUspot” u kojem su između ostalog pozicionirali nove luksuzne brendove na BiH tržištu.

Društveno su odgovorna kompanija koja je suosnivač Ekopak-a za zbrinjavanje ambalažnog otpada kojim osiguravaju zdrav planet. Od kako djeluje na tržištu BiH, Orbico je dobitnik brojnih priznanja i nagrada od strane partnera. Isto tako, Orbico je prepoznat dugi niz godina kao jedan od najpoželjnijih poslodavaca u sektoru distribucije.

Dosadašnji uspjesi i rezultati koje su ostvarili sigurno ne bi bilo moguće postići bez njihovih kupaca sa kojima godinama grade i razvijaju poslovne odnose i povjerenje.

Nastavljajući društveno odgovorni rad, a u sklopu obilježavanja 25 godina postojanja, ove godine Orbico BiH ima niz aktivnosti kojima obilježavaju jubilej. Njihova želja je da podijele radost kako sa svojim zaposlenicima tako i sa širom društvenom zajednicom.

Vođeni tom idejom su sproveli aktivnosti: akcija pošumljavanja na Bjelašnici, slobodan dan za roditelje prvačića na prvi dan škole, jubilarne nagrade za 25 godina rada, donacija u iznosu 25.000 KM za 5 javnih ustanova za djecu bez roditeljskog staranja na teritoriji BiH, te mnoge druge.

U godinama koje su ispred njih nastavljaju sa implementacijom vrlo ambicioznih planova i strateških ciljeva kroz potpisivanje novih distributerskih ugovora, razvoj novih kategorija i kanala prodaje te izgradnju savremenog logističkog centra u Sarajevu.